Binnenland
NOSNTR

Huawei mag beperkt meebouwen aan 5G-netwerken in Verenigd Koninkrijk

foto: epafoto: epa
  1. Nieuwschevron right
  2. Huawei mag beperkt meebouwen aan 5G-netwerken in Verenigd Koninkrijk

De Chinese fabrikant Huawei mag meebouwen aan 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft premier Johnson besloten. Dat betekent een nederlaag voor bondgenoot de VS, die de afgelopen maanden op diverse manieren probeerde om de Britten ervan te overtuigen dat Huawei toelaten een slecht idee is.

De regering geeft Huawei geen vrij baan. Leveranciers met "hoog risico" moeten worden geweerd uit "gevoelige kerndelen" van 5G- en glasvezelnetwerken. Daarnaast mag zo'n leverancier maximaal 35 procent van het netwerk leveren.

In een persbericht wordt zowel 'Huawei' als 'China' niet bij naam genoemd, maar het is duidelijk dat het daarover gaat. Naast alle bovenstaande zaken mag Huawei ook niet leveren aan "gevoelige geografische locaties", zoals een kernreactor of een militaire basis.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat de Amerikaanse regering teleurgesteld is over de keuze van de Britten. Eerder is er gedreigd dat als de Britse regering Huawei toestaat dit gevolgen kan hebben voor het delen van inlichtingen.

Woedende reactie Trump mogelijk

De VS waarschuwt al langere tijd voor Huawei. Amerika beschuldigt het bedrijf ervan nauwe banden te hebben met de Chinese overheid, waardoor de regering in Peking het bedrijf zou kunnen vragen om sabotage-aanvallen uit te voeren of te spioneren. De fabrikant heeft altijd tegengesproken aan zoiets te zullen meewerken.

Het feit dat Johnson nu wel voor een deel in zee gaat met Huawei zal dus niet goed vallen in Washington. Niet uit te sluiten valt dat president Trump met een woedende reactie zal komen waardoor de relatie met de Amerikanen verder onder druk komt te staan.

Dat gebeurt juist in een fase, vlak voor de brexit-datum van vrijdag, waarin de Britten de VS hard nodig hebben voor het door Johnson beloofde handelsakkoord met Amerika, als het Britse vertrek uit de Europese Unie is afgerond.

Toch is dit een risico dat Johnson zal hebben afgewogen. Zijn hoop is dat deze compromisoplossing niet tot een frontale botsing met Trump zal leiden en uiteindelijk zal overwaaien.

En daarnaast was het alternatief een vertraging van de aanleg van 5G met misschien wel twee jaar. Het uitstel zou ook zeker een paar miljard euro hebben gekost. Andere 5G-aanbieders, zoals het Zweedse Ericsson of het Finse Nokia, zijn een stuk duurder en lopen achter in hun ontwikkeling ten opzichte van Huawei.

En uitstel is niet iets wat Johnson zich denkt te kunnen permitteren. Zeker in het midden en noorden van Engeland hoopt hij met het uitrollen van het razendsnelle 5G goede sier te maken. Daar klagen veel inwoners over gebrekkig en traag internet en juist daar ook wonen veel kiezers in voormalige Labour-districten die de premier in december aan zijn verrassend grote verkiezingsoverwinning hebben geholpen.

In lijn met Nederland

De keus van het Verenigd Koninkrijk ligt in lijn met wat Nederland heeft besloten. In december werd er een algemene maatregel van bestuur (AMvB) gepubliceerd waarin stond dat partijen die een offensief inlichtingenprogramma hebben én wetgeving die bedrijven kan dwingen mee te werken met inlichtingendiensten, geen apparatuur mogen leveren voor kritieke onderdelen van de netwerken.

Verschil is wel dat de Britse regering daarnaast een maximum stelt aan hoe groot Huawei mag worden in de netwerken. In de AMvB wordt niet uitdrukkelijk gesproken over het weren van bepaalde partijen op bepaalde locaties, zoals een legerbasis. In Nederland wordt nog gewacht op een ministeriële regeling met meer details.

Ster advertentie
Ster advertentie