Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Eerste voetbalwedstrijd op televisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eerste voetbalwedstrijd op televisie

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 25 oktober 1953, wordt er voor het eerst een voetbalwedstrijd uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Tegenwoordig betalen omroepen torenhoge uitzendrechten voor sportwedstrijden, dat was in de jaren vijftig allerminst het geval. Omroep NTS betaalde ‘slechts’ vijfhonderd gulden om de interland Nederland - België uit te mogen zenden.

De kosten waren laag, maar de politieke discussie kon hoog oplopen. In de begintijd van voetbal op televisie was het voor alle partijen nog een beetje aftasten.

Spanning

Voetbalbonden waren als de dood dat de ticketverkoop in stadions in zou storten als iedereen voor de televisie bleef zitten. Nog maar weinig mensen hadden een televisie in jaren vijftig, maar de bonden waren toch bang dat mensen in grote groepen samen zouden komen om de wedstrijd op een televisie van iemand in de buurt te kijken.

Nog voor er in 1951 een televisie-uitzending in Nederland de lucht in ging, had de KNVB al een eisenpakket klaar. Er mochten alleen wedstrijden worden uitgezonden die uitverkocht waren en de omroepen moesten de tickets voor medewerkers betalen. Daar kwam later nog bij dat de NTS vijfhonderd gulden voor de rechten moest betalen.

De NTS weigerde aan die laatste eis te voldoen. De omroep wilde best onkosten vergoeden, maar volgens de NTS viel de factuur niet te rijmen met journalistieke onafhankelijkheid. Door de uitzending van de interland Nederland – België op 19 april 1953 ging dus een streep.

1-0

Na maanden onderhandelen en na grote publieke druk ging de NTS later dat jaar toch akkoord. Zo vond op 25 oktober de interland Nederland-België in het Feijenoord Stadion zijn weg naar de Nederlandse beeldbuizen. Het werd 1-0 voor Nederland dankzij een doelpunt van Max van Beurden.

Na deze uitzending schoten de uitzendrechten omhoog. Tien jaar later moest er al 10.000 gulden per wedstrijd worden betaald.

Dat was toen, dit is nu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie