Binnenland

Klimaatspijbelaars breken record: 35.000 scholieren betogen in Brussel

NTRNOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatspijbelaars breken record: 35.000 scholieren betogen in Brussel

"Tous ensemble!", schreeuwen meer dan 35.000 klimaatspijbelaars in Brussel. Ze breken een record. Het is de derde donderdag op rij dat scholieren de straat op gaan om aandacht te vragen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Vorige week waren ze met 12.500. Dit keer sluiten meer Franse leerlingen aan.

"Ik val op mannen met een kleine, ecologische voetafdruk", "There is no economy on a dead planet", de creatiefste leuzen komen voorbij in de mars, die opnieuw van het Centraal Station naar de Europese Wijk trekt.

De beweging lijkt niet meer te stoppen. Nu zijn het voornamelijk scholieren, maar de studenten zullen zich volgende week ook melden. In België hebben de universiteiten en hbo's nu examens. De studenten blijven nu nog thuis om te studeren, maar ze lieten al weten volgende week present te zijn.

Om 16.10 uur hoor je in Nieuws en Co een verslag van het klimaatprotest.

Nablijven

Scholen weten niet wat ze aanmoeten met de beweging. Sommige straffen streng, andere komen tot de conclusie dat strafwerk niets uithaalt. "Leerlingen willen juist dat er straffen voor staan. Het gaat om de rebelse actie. Wanneer scholen het legaliseren is het geen protest meer", zegt Johanna VandenBussche, lerares uit Gent.

Aan de poort van het Koninklijk Atheneum Etterbeek telt de schoolleiding de demonstranten. Rond de driehonderd leerlingen zullen volgende week woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur moeten nablijven. "Wij steunen de klimaatactie, maar niet die van vandaag. Ze missen elke donderdag dezelfde les", zegt Sophie Allein, adjunct-directeur van de school.

Schuldbewust

Met handen in hun zakken kijken ouderen van de stoep naar de scanderende demonstranten. Ze knikken begripvol en schuldbewust. Zij zijn juist de generatie waar de jongeren zich tegen keren.

"Nemen jullie het mij en mijn generatie kwalijk?", vraagt NOS-correspondent Tijn Sadée. "Nee, jullie hadden het ook niet in de gaten, toch?", zegt een scholier. "Wat wil je dat ik zeg, zonder te liegen?" antwoordt Sadée.

Ster advertentie
Ster advertentie