Binnenland
NOS

Fondsen: stagnerend pensioen is niet meer uit te leggen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fondsen: stagnerend pensioen is niet meer uit te leggen

Er moet snel een nieuw pensioenstelsel komen, want dat pensioenen ondanks de economische groei niet verhoogd worden is niet meer uit te leggen. Dat zeggen de twee grootste pensioenfondsen van het land.

"We zien dat onze financiële positie stap voor stap verbetert", zegt Corien Wortmann-Kool, voorzitter van ambtenarenfonds ABP. "Maar de pensioenen van werkenden en gepensioneerden kunnen we de komende jaren niet verhogen met de inflatie. Ik kan dat niet meer uitleggen aan onze deelnemers."

'Economie op volle toeren'

Ook het op één na grootste pensioenfonds van Nederland, Zorg & Welzijn, denkt er zo over. "De pensioenen kunnen al veel te lang niet meegroeien met de stijgende prijzen", zegt Zorg & Welzijn-directeur Peter Borgdorff in het Radio 1 Journaal. "Dat is steeds moeilijker uit te leggen, nu de economie op volle toeren draait. Het wordt de hoogste tijd dat werknemers die pensioen opbouwen en gepensioneerden daar ook wat van gaan merken. Daarom wachten wij met smart op een goed pensioenakkoord."

'Dit kunnen wij niet uitleggen aan mensen met een pensioen'

Er wordt al lange tijd onderhandeld tussen vakbonden, werkgevers, de politiek en De Nederlandsche Bank over een nieuw pensioenstelsel. Bronnen rond het overleg bevestigen dat minister Koolmees van Sociale Zaken later vandaag zelf bij de onderhandelingen aanschuift om het belang van een akkoord te benadrukken. Voordien zaten zijn ambtenaren bij het overleg.

Lage rente

Veel pensioenfondsen mogen de pensioenen nu niet verhogen vanwege het huidige systeem van dekkingsgraden en rekenrente. Die rekenrente kun je vergelijken met de spaarrente op een spaarrekening. Net als de spaarrente is de rekenrente van pensioenfondsen nu erg laag, namelijk 1,5 procent.

Door die lage rente moeten fondsen ervan uitgaan dat hun vermogen de komende jaren niet hard groeit, moeten ze dus veel geld in kas houden en kunnen ze pensioenen niet verhogen. Als de rekenrente stijgt, hoeft een fonds minder in kas te houden en kunnen pensioenen sneller verhoogd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie