Binnenland
AVROTROS

Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'

foto: Pixabay - Peggy_Marcofoto: Pixabay - Peggy_Marco
  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'

Anti-vlooienmiddelen voor je huisdier zijn vaak zeer giftig. Dat zegt Pesticide Action Network (Pan) Nederland naar aanleiding van een onderzoek. In vlooienbanden, druppeltjes of sprays zitten schadelijke synthetische stoffen. Het is niet alleen slecht voor het dier, maar ook voor het baasje en de natuur.

Die stoffen zitten niet voor niets in de producten die vlooien moeten bestrijden. "Ieder voordeel heeft zijn nadeel", zegt Martin van den Berg, emeritus hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht in Blok&Toine. "Zonder die middelen kunnen die insecten hele nare ziektes met zich meebrengen."

Volgens Pan zijn de stoffen kankerverwekkend, hormoonverstorend of hebben effect op het zenuwstelsel. Ook verstoort het volgens hen de biodiversiteit in tuinen, parken en natuurgebieden.

Hoge concentratie in het haar

Met behulp van haarmonsters van vijf mannen en zestien vrouwen tussen de 11 en 77, verspreid over heel Nederland, wilde Pan een indruk krijgen van de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen uit andere bronnen dan voedsel.

Daaruit bleek dat maar liefst 47 verschillende insecticiden en biociden in de haren van de deelnemers terug werden gevonden. Bij drie testpersonen was de concentratie van fipronil, een van de synthetische stoffen, zelfs zo hoog dat het als chemisch afval moet worden beschouwd.

'Blijf bij die middelen uit de buurt'

Naast fipronil is ook permethrin is zeer giftige stof die vaak wordt teruggevonden, hoewel het vooral insecten zijn die daar last van hebben. Fipronil valt onder insecticiden en kan irriterend zijn voor de slijmvliezen, de huid en de ogen als je hiermee in contact komt.

"Bij een hoge concentratie van deze stoffen in het lichaam kan het ons zenuwstelsel beïnvloeden, waardoor je gedragsafwijkingen kunt krijgen", legt Van den Berg uit. "Is je huisdier net behandeld? Blijf dan 24 uur bij dat spul uit de buurt."

Moeten we deze middelen dan niet meer gebruiken?

Pan adviseert dierenartsen in een brief aan vijftig praktijken geen giftige bestrijdingsmiddelen tegen vlooien, luizen en teken meer voor te schrijven.

Emeritus hoogleraar toxicologie Van den Berg is het daar niet helemaal mee eens. "Al die stoffen zijn heel uitgebreid getest op muizen, ratten en daarna op honden en katten. Doe je niets tegen die insecten, kun je daar vervolgens ziektes mee in huis brengen en die kun je weer overbrengen op de mens. Dat moet je echt niet willen."

'Volg de gebruiksaanwijzing, dan is er niets aan de hand'

Van den Berg maakt zich dus minder zorgen dan het Pesticide Action Network: "Teveel is nooit goed, maar het lijkt erop dat je met behulp van deze middelen ziektes die insecten, zoals teken en vlooien over kunnen brengen, kunt bestrijden zonder dat je heel veel nadelige invloeden ziet op de gezondheid van mensen."

Toch adviseert de toxicoloog om de gebruiksaanwijzing van de middelen goed te volgen en minimaal 24 uur na de behandeling van de hond het dier op de behandelde plek niet aan te raken.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie