Binnenland

Voor Marianne Zwagerman is het ‘na mij de zondvloed’

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor Marianne Zwagerman is het ‘na mij de zondvloed’

[KRO-NCRV] Het gat in de ozonlaag, het broeikaseffect en klimaatverandering zijn woorden waarvan men in de jaren zeventig nog nooit gehoord had. Nu zijn ze onderdeel van onze realiteit. Het woord klimaatscepticus is ook vrij nieuw en omschrijft mensen die de klimaatverandering erkennen, maar niet geloven dat deze wordt veroorzaakt door de mens.

Belia Heilbron, onderzoeksjournalist bij Investico onderzocht het fenomeen klimaatsceptici. “Het woord klimaat of klimaatverandering is opeens rede tot discussie. Klimaatverandering is geen gegeven meer en dat is zorgelijk.”

Arrogant

Marianne Zwagerman is zo’n klimaatscepticus, maar ze noemt zichzelf liever een klimaatoptimist. Vanachter het stuur van haar achtcilinder Range Rover vertelt zij waarom ze zich het niet kan voorstellen dat de opwarming van de aarde veroorzaakt wordt door de mens: “Ik vind het zo arrogant om te denken dat wij als mensen over de temperatuur van de aarde gaan. 8000 jaar geleden lagen hier ijsschotsen en deze zijn echt niet ineens gaan smelten omdat blonde vrouwen in Range Rovers zijn gaan rijden.”

Quote

De ijsschotsen zijn echt niet ineens gaan smelten omdat blonde vrouwen in Range Rovers zijn gaan rijden

Marianne Zwagerman

Cabaretier Pieter Derks wond zich woensdag in de Nieuws B.V. op over ‘klimaatontkenners’. Ze doen niks met de feiten dus Derks kan prima ontkennen dat Marianne Zwagerman bestaat, redeneert hij:

Zwagerman denkt niet dat de mens invloed heeft op de koers van de aarde, omdat we er relatief kort zijn en klimaatwetenschap een jonge wetenschap is. “De aarde bestaat al 4,6 miljard jaar. Wij kijken naar data van 1979 en dan zeggen we dat er iets aan de hand is.”

Semiwetenschappelijke argumenten

Klimaatonderzoeker Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving, noemt de wetenschap juist het tegenovergestelde van arrogant. “Duizenden wetenschappers zijn al tientallen jaren bezig met onderzoek. Op basis daarvan komen ze tot de conclusie dat de concentratie Co2 die we nu waarnemen, de afgelopen tien miljoen jaar niet zo hoog is geweest.” De houding die Marianne Zwagerman aanneemt is volgens Strengers die van ‘na mij de zondvloed’. Dat is een legitieme positie, maar, zegt hij: “Doe dat niet op basis van semiwetenschappelijke argumenten. Dan gaat het mis.”

Ster advertentie
Ster advertentie