Binnenland
NOS

Dit is het jongste leger van Europa

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het jongste leger van Europa

Ben je een volwaardig land als je geen leger hebt? In Kosovo vonden ze van het niet. Het land verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar wat nog ontbrak was een eigen leger. Eind vorig jaar werd besloten tot de oprichting daarvan. Tot woede van Servië, dat een Kosovaars leger als bedreiging ziet.

Het jongste leger van Europa

Correspondent Mitra Nazar bezocht het jongste leger van Kosovo, terwijl het repeteerde voor de allereerste militaire parade, bij de kazerne vlak buiten Pristina. Die kazerne bestond al, want het was de thuisbasis van de Kosovo Security Force, een soort civiele macht. Die wordt nu dus omgevormd tot militaire macht.

Een jonge cadet laat Nazar trots het embleem van het leger op zijn uniform zien. "Dit is erg belangrijk voor ons, als jong land." Rrahman Rama, de hoogste commandant, vult hem aan. "We hebben een moeilijke tijd gehad, nu willen we graag lid worden van de NAVO en iets terug doen voor de hulp die we van hen kregen tijdens de Kosovo-oorlog."

Servië boos

Buurland Servië is minder enthousiast met het nieuwe leger. President Vucic spreekt er schande van en zei dat het enige doel van het leger het vermoorden van zoveel mogelijk Serviërs is. Ook binnen Kosovo wordt er gevreesd voor verslechtering van de Kosovaars-Servische relatie.

Volgens de laatste berichten hebben zich zo’n 7000 Kosovaren aangemeld voor het leger

Ster advertentie
Ster advertentie