Naar homepage
Binnenland

Vlinders in de tuin: waar is de kleine vos gebleven?
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vlinders in de tuin: waar is de kleine vos gebleven?

Een lentedans in de zomer: dat is toch een poëtische omschrijving van fladderende vlinders niet waar? Als je dit weekend tussen de regen door in de tuin zit, kijk dan eens extra goed naar de beestjes. De jaarlijkse tuinvlindertelling is namelijk weer bezig. En wat daaruit blijkt is vrij problematisch... Waar is bijvoorbeeld de kleine vos gebleven? Over de telling en de staat van vlinders in Nederland gaat het in Vroege Vogels.

Met z'n oranje vleugels met blauwe vlekjes langs de rand was de kleine vos tot nu toe altijd een opvallende vlinder in de tuin. Maar dit jaar blijkt tijdens de Tuinvlindertelling van de Vlinderstichting dat deze soort nauwelijks gezien wordt. Werden er vorig jaar nog duizenden gezien, dit jaar staat de teller op nog maar 130 exemplaren. In andere jaren belandt de kleine vos altijd in de top vijf, maar nu staat hij nog maar op een twintigste plaats.

Droge zomer van vorig jaar

De Vlinderstichting maakt zich al langer zorgen om de kleine vos. De soort heeft goede en slechte jaren, maar dit jaar is zijn afwezigheid wel erg extreem. Volgens Ineke Radstaat heeft het nagenoeg ontbreken van de kleine vos te maken met de droge zomer van vorig jaar.

"Daar zit altijd een vertraging in", legt ze uit. "Vorig jaar zagen we nog veel kleine vossen, maar de rupsen hebben vorig jaar erg geleden onder de droogte. De kleine vos legt haar eitjes op brandnetels, en die stond er vorige zomer erg droog bij. En dat zien we nu dus terug in de voorlopige resultaten van de Tuinvlindertelling."

Veel bloeiende bloemen, weinig vlinders

Ook van andere soorten worden veel minder exemplaren gezien: door de droge zomer van 2018 zijn er ook minder dagpauwogen, atalanta's en citroenvlinders. Volgens de Vlinderstichting melden veel deelnemers aan de Tuinvlindertelling dat hun tuin vol staat met bloeiende bloemen, maar dat de vlinders zich slechts mondjesmaat laten zien.

Waar het wel goed mee gaat zijn de koolwitjes: zowel het groot als het klein koolwitje doet het goed in de tellingen. De tuinvlindertelling loopt nog t/m zondag 28 juli. Wie mee wil doen vindt alle informatie op de website van de vlindertelling.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie