Binnenland
KRO-NCRV

Als je partner overlijdt: 'Het is fijn als mensen concrete hulp aanbieden'

foto: Mayron Oliveira
  1. Nieuwschevron right
  2. Als je partner overlijdt: 'Het is fijn als mensen concrete hulp aanbieden'

Xandra Niehe en Emilie van Karnebeek verloren beiden hun man op jonge leeftijd en bleven over met de kinderen. Ze schreven er een boek over, want naast het verdriet kwam er ook veel op hen af, vertellen ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

In hun boek Het overlijden overleven staan persoonlijke verhalen, maar ook informatie van deskundigen en praktische tips die ze zelf destijds gemist hebben.

Concrete hulp

"Je hoofd zit zo vol met alles", zegt Emilie van Karnebeek die tien jaar geleden haar man verloor en alleen achterbleef met hun drie kinderen. "Heel veel mensen willen wat voor je doen, maar de fijnste hulp was de hulp die heel concreet was." Dus niet: 'je kan me bellen als je wat nodig hebt'. Maar: 'Ik kom morgen je zoontje ophalen voor het voetballen en zal zorgen dat hij al zijn spullen meeneemt.'

Communicatie

Haar man was zes jaar ziek. Ook toen kreeg ze veel hulp. "Wij merkten dat veel mensen betrokken waren en dat is ontzettend fijn. Maar soms raakte we overweldigd door de hoeveelheid berichten die we kregen." Ze wijst op de optie om anderen te vragen om bepaalde berichten uit te sturen of voor je te ontvangen. "Ik lag soms nachten wakker van mensen die ik niet beantwoord had."

Ook geeft ze de tip om na te denken wat je op sociale media deelt. "Als je kinderen wat ouder zijn deel je bijna alles, maar vooral bij kleine kinderen filter je soms wat berichten. Dan moet je oppassen dat niet via een omweg - ouders en vriendjes op school - een ander bericht bij hen komt."

Slecht nieuws

Xandra Niehe verloor haar man bijna tien jaar geleden na een lang ziekbed. Toen hij net was overleden, haalde zij haar zevenjarige zoon eerder van school. "Dat vond hij heel moeilijk want toen werd de spotlight op hem gericht." Kinderen van die leeftijd willen vooral zo normaal mogelijk zijn, zegt Niehe. "Achteraf zou ik willen dat ik een half uurtje langer had gewacht."

Ondanks het enorme verdriet adviseert Van Karnebeek om zo goed mogelijk na te denken hoe en met welke woorden je slecht nieuws aan je kinderen brengt. "Dat was op het overlijden na het moeilijkste moment van mijn leven." Ze liet uiteraard alle ruimte voor het verdriet, maar zei dat ze op termijn ook weer blij mochten zijn.

Vakantie

Dat een vakantie nooit meer hetzelfde is, is al zwaar genoeg. Maar ook in praktisch opzicht moet je met een aantal zaken rekening houden ondervond Van Karnebeek. "Als je pech hebt kunnen ze ook op Schiphol een beetje moeilijk doen." Je moet voor de kinderen namelijk een geboorteacte meenemen en van je partner een overlijdensacte. "Zorg dus dat je dit ook op orde hebt, anders ga je weer rechtsomkeert naar huis."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie