Binnenland
AVROTROS

Hoe veroordeel je iemand voor een moord zonder lijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe veroordeel je iemand voor een moord zonder lijk?

Een moordzaak zonder lijk. Het klinkt bizar, maar vandaag behandelt het gerechtshof in Leeuwarden de zaak rond Michael de Vrieze. Hij verdween in 2010 en werd nooit gevonden. Toch werd er iemand veroordeeld voor moord op De Vrieze en vandaag dient het hoger beroep. In 2012 diende eerder zo’n zaak, toen werd de vermeende moord op de verdwenen fotograaf Henk Peters behandeld. "De verdwijning van Peters is een van de meest fascinerende zaken die ik heb meegemaakt", aldus rechtbankjournalist Jac Toes.

Op woensdagavond 29 april 2009 bezoekt amateurfotograaf Peters het optreden van Kane op de Markt in Arnhem, om daar foto's te schieten. Na het optreden is er niets meer van hem vernomen. Hij is spoorloos en ook zijn Volkswagen Golf lijkt in rook te zijn opgegaan.

De politie gaat uit van een vermissing, totdat de auto van Peters wordt gevonden op het werkterrein van Frans J. De wagen is voorzien van een gestolen kentekenplaat met daarop de vingerafdruk van J.. Bovendien wordt in de auto een druppel bloed van de amateurfotograaf gevonden. Het leidt tot de arrestatie van J. en uiteindelijk wordt hij zelfs veroordeeld tot achttien jaar cel.

'Circumstantial evidence'

"Die veroordeling heeft mij zeer bevreemd," vertelt Toes, "Er is geen moordwapen, geen getuige, geen bekentenis en geen lijk, dus bewijs dan maar eens een moord." Volgens de rechtbankjournalist is er alleen sprake van ‘circumstantial evidence’: "Tijdens een huiszoeking is de pinpas van Peeters bij J. gevonden. Daarnaast heeft hij op Google gezocht naar ‘nekschot’, ‘lijkontbinding' en ‘pistool schoonmaken’. Maar daarmee is nog geen moord bewezen."

Of het lijk van Peters ooit nog gevonden wordt is de grote vraag. Toes acht de kans niet erg groot: "Tot nog toe heeft J. altijd gezwegen. Ik zie dat niet snel veranderen."

Eerder gehoord: Moord zonder lijk

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie