Binnenland
KRO-NCRV

'Kernenergie second best, maar met alleen met zonne-energie redden we het niet'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kernenergie second best, maar met alleen met zonne-energie redden we het niet'

De discussie over het bouwen van kerncentrales is helemaal terug. De Rijksuniversiteit Groningen onderzocht dat het financieel voordelig is als Nederland investeert in kerncentrales dan alleen in zonne- en windenergie. In Spraakmakers spreken we voor- en tegenstanders.



Video niet beschikbaar

'Second best'

"Idealiter ben ik ook voor wind- en zonne-energie, maar het is niet voldoende’", zegt Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie. "Het probleem van de wind en de zon is, dat als het er niet is, je geen elektriciteit hebt."

Volgens de hoogleraar leveren de wind en de zon niet genoeg op en blijft de vraag naar elektriciteit de komende jaren alleen maar groeien. "Die groei gaan we niet opvangen met de huidige wind- en zonneturbines. Daarom hebben we alternatieven nodig en kernenergie is second best."

Besparing en efficiëntie

"Een van de slechtste dingen die je nu kunt doen is de discussie over de kerncentrales opstarten", zegt Gerard Brinkman van milieuorganisatie WISE. Volgens hem moeten we op andere maatregelen inzetten. "De beste maatregel is om in te zetten op energiebesparing én op meer zon- en windenergie."

Brinkman denkt dat we het wél gaan redden met zonne- en windenergie, als we meer inzetten op besparing en efficiëntie. Daarbij moet duurzame energie opgeslagen worden en geïmporteerd worden uit het buitenland.

'Open tweede centrale bij Brossele'

"Het is niet wind en zon óf kernenergie, maar het is echt beide", zegt Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland. Hij pleit voor het openhouden van kerncentrale bij Borssele en wil dat daar een tweede centrale gebouwd wordt.

Volgens hem is er plek voor een nieuwe centrale naast de oude en er is draagvlak onder de Zeeuwse bevolking. "Maar er zijn wel randvoorwaardem", aldus De Bat. "We willen spreken over het financiële risico. Als de elektriciteitsprijs daalt, dan moet dat risico bij de overheid liggen."

Ook moet er volgens De Bat gesproken worden over compenserende maatregelen. "Pas als dat goed verlopen is, dan gaan we het hebben over bouwen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie