Binnenland
BNNVARA

Tweede Kamer voelt nog niet voor strengere regels

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer voelt nog niet voor strengere regels

Integriteitswaakhond GRECO tikt de Tweede Kamer er al jaren voor op de vingers: er is helemaal geen toezicht op de naleving van integriteitsregels. Kort geleden opperde een speciale werkgroep van Kamerleden daarom om daar toch maar eens over na te denken. Het enthousiasme lijkt alleen dun gezaaid: het idee overleefde vorige week ternauwernood een vroegtijdig veto van de Kamer. Waarom is de Tweede Kamer huiverig voor strengere regels, ondanks terugkerende ophef?

Video niet beschikbaar

GRECO, de integriteitswaakhond van de Raad van Europa, bracht vorig jaar een kritisch rapport uit over de Eerste en de Tweede Kamer. Beide Kamer hebben regels om belangenverstrengeling te voorkomen. Zo zijn er registers voor nevenfuncties, reizen en geschenken. Alleen is er geen toezicht en is niet altijd duidelijk wanneer je een geschenk nu wel of niet moet opgeven.

Zo schrijft bijvoorbeeld nieuwkomer Thierry Baudet helemaal niets op in de registers. Partijgenoot Hiddema geeft wel netjes op dat hij advocaat is, maar vergeet te melden hoeveel hij daarmee verdiend (wat andere Kamerleden wel doen). Uniek is dat niet, want in voorgaande jaren bleek het register vaker niet volledig.

Waarom wil de Kamer geen integriteitsregel

Eerste Kamer passeert de Tweede

Inmiddels lijkt de Senaat de Tweede Kamer zelfs voorbij te snellen op het punt van integriteit. Medio april presenteerde een commissie namelijk breedgedragen voorstellen om toch een een vorm van toezicht in te voeren. Naar alle verwachting zal de Eerste Kamer daar binnenkort ook mee instemmen.

Bij de Tweede Kamer presenteerde de 'werkgroep integriteit' daarentegen een veel voorzichtiger voorstel om onder meer 'mogelijkheden in beschouwing te nemen' over invoering van toezicht en handhaving. Het bestuur van de Tweede Kamer lijkt daar alleen weinig voor te voelen en probeerde het plan vorige week nog van tafel te vegen.

Wel of geen toezicht?

Ondertussen ontplofte op het Binnenhof recent wéér een integriteitsbom over onkostenvergoedingen en dringen experts aan op strengere regels. Toch zijn zeker niet alle experts het erover eens dat meer toezicht ook een verbetering is. "Wanneer je een externe organisatie verantwoordelijk maakt voor zo n register (...) is het voor de mensen die het aangaat toch een beetje zoiets van 'we horen het wel als het verkeerd is'. Ik vind dat ze daar zelf naar moeten kijken", zegt integriteitsexpert Hans Groot van bureau CAOP tegen De Nieuws BV.

In juni praat de Tweede Kamer verder over het onderwerp. Dan moet blijken of er een vorm van toezicht komt of niet.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Correctie melden

Ster advertentie
Ster advertentie