Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeesterschap steeds minder populair: 'Het vak is zwaarder geworden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesterschap steeds minder populair: 'Het vak is zwaarder geworden'

Er zijn steeds minder mensen die de rol van burgemeester op zich willen nemen, blijkt uit cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken. "Het vak is zwaarder geworden", zegt Sjors Fröhlich, burgemeester van Vijfheerenlanden, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'De lol is er wel van af om burgemeester te zijn'

Maatschappelijke onrust

Bedreigingen, verantwoordelijkheden en intimidatie zijn toegenomen bij burgemeesters, wat een mogelijke oorzaak kan zijn dat er minder animo is voor het vak. "Maatschappelijke onrust is enorm toegenomen. In de gemeente kom je dat tegen", denkt Fröhlich. "Mensen zien jou als het gezicht van de overheid en dat is niet altijd gezellig."

Vuurlinie

"Je merkt steeds meer dat nee een antwoord is waar burgers het mee oneens zijn. Dat wordt absoluut niet gepikt. Je komt midden in een vuurlinie terecht", reageert Jan Boelhouwer, burgemeester in Waalre. Bert Schneiders, oud-burgemeester, herkent dat: "Het is niet een makkelijk vak wat je zomaar even doet."

Ambtsvak

Liesbeth Spiets, burgemeester van Alphen aan den Rijn, snapt de "zorg" en waarschuwt dat burgemeesters er niet nog meer verantwoordelijkheden bij moeten krijgen. "Het niet alleen maar rozengeur en maneschijn." Spiets, ook voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, wil vooral het "mooie aan het ambtsvak" benadrukken.

Meerwaarde

En daar denken haar collega-burgemeesters hetzelfde over. "Het is ook een prachtig vak. Je kunt enorm van meerwaarde zijn", aldus Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout. "Je vraagt je af of het het waard is, maar die vraag verdwijnt snel", zegt Boelhouwer. "Het is een soort roeping", denkt Schneiders.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie