Politiek
KRO-NCRV

Oud-burgemeester Onno Hoes: 'Wethouders moeten met de poten in de klei staan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-burgemeester Onno Hoes: 'Wethouders moeten met de poten in de klei staan'

Voor colleges van gemeenten is het soms nog een hele opgave om geschikte wethouders bij elkaar te krijgen. Meestal komen de beleidsmakers vanuit de eigen gemeente, maar steeds vaker worden ze uit andere gemeenten van het land gehaald. Volgens voormalig burgemeester Onno Hoes is dit geen goede trend: "Als je niet je eigen mensen in de frontlinie zet, gebeurt er niks", zegt hij bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het is onwenselijk dat steeds meer wethouders van buiten de gemeente komen

Ruud Grondel (GroenLinks) werd ooit gevraagd als wethouder van Haarlem, met het expliciete verzoek dat ze een wethouder van buitenaf nodig hadden. Er was daar namelijk binnen de partij discussie over de wethouderskandidaat: "Ze wilden toen geen interne ruzie, dus kozen ze iemand van buiten", vertelt Grondel. Zelf ziet hij daar wel het nut van in: "Als je van buiten komt mag je alles vragen. Een wethouder uit de gemeente schaamt zich soms om te vragen waar bijvoorbeeld die ene straat ligt."

'Formule 1-wethouder'

Jan Jaap de Kloet is wethouder in Zandvoort en hij benadrukt dat de ervaring van een wethouder ook heel belangrijk is. "In mijn portefeuille zit het publieke domein. Ik ben ook wethouder geweest in andere gemeenten en de procedures zijn overal bijna hetzelfde. Alleen de inhoud is anders, dus moet je je daarop inlezen."

De Kloet mag zich overigens als een van de weinigen in de wereld 'Formule 1-wethouder' noemen, aangezien het circuit van Zandvoort onder zijn verantwoording valt. "Heel bijzonder dat dit in mijn portefeuille zit, maar als je kijkt naar de opgaven in de woningbouw heb ik nog een hele kluif."

16 uur per dag

Een aantal jaar geleden was De Kloet wethouder van Wijdemeren, waar nu Ron de Haan als wethouder werkzaam is. De Haan ziet dat het een hele opgave is om genoeg wethouders binnen een college te hebben: "Zeker nu er zoveel op gemeenten afkomt", zegt hij. "Elke drie dagen vertrekt er wel ergens in Nederland een wethouder. Bij ons in Wijdemeren is dat pasgeleden ook nog gebeurd. Ik heb vele taken overgenomen, waardoor ik nu zo’n zestien uur per dag maak."

Quote

We moeten elkaar weer de hersens durven in te slaan in een debat.

Oud-burgemeester Onno Hoes

'Poten in de klei'

Oud-burgemeester van onder meer Maastricht, Onno Hoes, ziet juist het belang van een wethouder uit de eigen gemeente. "Velen zien het als een baan en geen roeping. Dat is niet de bedoeling. Dan ben je een soort manager van een gemeente. Terwijl je als wethouder met je poten in de klei moet staan", aldus de voormalig burgervader.

Toch is het voor veel mensen binnen een gemeenschap ook lastig om beleid te gaan maken. Zeker in een tijd dat steeds meer politici te maken krijgen met bedreigingen. Hoes ziet dit ook, maar volgens hem is mensen van buiten halen daar geen oplossing voor: "Met elkaar moeten we dit corrigeren, en niet door managers van buitenaf te gaan halen. Dus als je niet je eigen mensen in de frontlinie zet, gebeurt er niks."

Hoes wijst hierbij op de betrokkenheid en ook de emoties die lokale mensen met zich meedragen: "We moeten elkaar weer de hersens durven in te slaan in een debat, figuurlijk gesproken dan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie