Binnenland
KRO-NCRV

Controlestaat of opruiers aanpakken? Terecht dat burgemeesters meer macht willen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Controlestaat of opruiers aanpakken? Terecht dat burgemeesters meer macht willen?

"We lopen tegen de feiten aan met wetgeving over digitalisering." Dat zegt communitylid Cees Speklé bij Spraakmakers. Hij reageert op het nieuws dat burgemeesters strenger willen ingrijpen wanneer iemand online oproept tot rellen.

41 burgemeesters schrijven hierover in NRC. Aanleiding is de uitspraak afgelopen week van de rechter. Die oordeelde dat de burgemeester van Utrecht geen digitaal gebiedsverbod had mogen opleggen. Is dat terecht? Of moeten burgemeesters meer instrumenten krijgen?

Communitylid Rene van Gellekom wil het niet. "Dit land begint steeds meer op een controlestaat te lijken." Als argument geeft hij dat burgemeesters niet zijn verkozen. Een ander communitylid, Gerrit Smouter, vindt dat het OM incidenten "misbruikt" om grenzen op te rekken.

Pro-actief optreden

Er zijn ook communityleden die de oproep ondersteunen. Cees Speklé wil dringend slagvaardigheid en een pro-actieve houding van Den Haag. We lopen achter de feiten aan met wetgeving over digitalisering, zegt hij.

Robert Bosch vindt het een goed idee. "Effectief optreden tegen ordeverstoorders is noodzakelijk want zij destabiliseren samenleving." Janneke Willekes noemt de openbare orde een van de weinige dingen waar een burgemeester echt over gaat. Zij vindt het begrijpelijk dat burgemeesters daar dan ook instrumenten voor willen hebben, die meteen ingezet kunnen worden.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie