Binnenland
BNNVARA

Verstrekken anticonceptiepil draait om maatwerk: 'Daar is kennis voor nodig'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstrekken anticonceptiepil draait om maatwerk: 'Daar is kennis voor nodig'

Als het gaat om de anticonceptiepil is maatwerk het sleutelwoord. Bij de ene pilgebruiker wekt het anticonceptiemiddel juist depressieve gevoelens op, terwijl bij een andere gebruiker de anticonceptiepil kan zorgen voor een vermindering van stemmingswisselingen. "Artsen moeten zorgvuldig vragen stellen, daar is de kennis voor nodig. En neem de tijd om een goed gesprek te hebben", zegt Dick Swaab, hersenonderzoeker bij het Nederlands Herseninstituut, in De Nieuws BV.

Als het gaat over de pil, dan hebben gebruikers onderling het al gauw over stemmingswisselingen. Maar uit onderzoek blijkt dat dit een bijwerking is die echt niet voor iedereen geldt. Sterker nog, gebruikers kunnen ook minder last hebben van stemmingswisselingen, vertelt Birit Broekman, psychiater bij het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis en het Amsterdam UMC.

Depressieve klachten en de pil

In het Amsterdam UMC is een studie gedaan naar vrouwen die een depressie in de voorgeschiedenis hebben gehad. "Wij vonden niet dat deze vrouwen meer depressieve klachten ontwikkelden wanneer ze de pil gebruikten, in vergelijking tot vrouwen die geen depressieve klachten in de voorgeschiedenis hadden", aldus Broekman.

Uit een ander grote studie is ook geen correlatie gevonden tussen de pil en depressieve klachten, op groepsniveau. "Dat wil niet zeggen dat bepaalde vrouwen mogelijk wel meer klachten krijgen. Dat weten we ook, dat dat voor kan komen, maar dat is een specifieke, kleine groep vrouwen", vertelt Broekman.

Kortom: dat er wordt gezegd dat vrouwen met depressieve klachten de pil niet moeten gebruiken, daar is Broekman het niet mee eens. "Omdat ook vrouwen er baat bij hebben, ook vrouwen met depressieve klachten." Broekman vertelt dat pilgebruikers bijvoorbeeld ook minder klachten kunnen hebben over stemmingswisselingen juist door het gebruik van de anticonceptiepil.

Pil verstrekken gaat om maatwerk

Gynaecologen houden rekening met de mentale voorgeschiedenis van vrouwen als het gaat om het verstrekken van de pil. Huisartsen daarentegen, doen dat niet, tot verbazing van Swaab. "En dat is de reden dat het goed is om het onder de aandacht te brengen."

Oftewel: bij het verstrekken van de pil gaat het om maatwerk. "Artsen moeten zorgvuldig vragen stellen en daar is kennis voor nodig. En er is tijd nodig voor een goed gesprek voordat iemand aan de pil begint', aldus Swaab.

Bovendien moeten berichten als deze niet worden gebruikt als reden om met de pil te stoppen: "Dat zou funest zijn. Voor de allergrootste groep vrouwen is het een uitstekend middel. Er zijn ook risicodragende vrouwen en die moet je er goed uithalen door een goed gesprek."

Bespreek voor- en nadelen van de pil

Broekman vult aan: "Bespreek de voor- en nadelen met de patiënt. Het liefst op de situatie van die patiënt gericht. Doe het in samenspraak met de patiënt. En beschrijf het hele palet. Meestal gaat het goed en zijn er geen bijwerkingen (...) en in een enkel geval kun je meer stemmingsklachten krijgen. Als dat het geval is, stop met de pil. En kijk of de klachten opknappen. Depressie is een breed begrip, er zijn veel factoren die daar invloed op hebben. Het kan goed zijn dat je de klachten houdt na het stoppen met de pil."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie