Binnenland
MAX

Een knoop erin? 'Sterilisatie bij mannen moet uit de taboesfeer komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een knoop erin? 'Sterilisatie bij mannen moet uit de taboesfeer komen'

In Nederland ligt het percentage gesteriliseerde mannen hoog, toch kan het onderwerp 'de knoop erin' verder uit de taboesfeer gehaald worden. Dat vindt Trouw-journalist Niels Posthumus in Villa VdB. Hij schreef voor de krant in geuren en kleuren over zijn eigen sterilisatie. "Het is een ingreep van niets. Als je zeker weet dat je geen kinderen wil, snap ik niet dat je dit niet laat doen."

Taboe op sterilisatie bij mannen lijkt steeds minder te worden

Posthumus is open over de keuze om de knoop erin te leggen: "Op een gegeven ogenblik dacht ik; de kans op een ongelukje (het condoom scheurt ofzo) is veel groter dan de kans dat ik me bedenk en toch kinderen wil." Hij geeft daarbij toe dat hij nooit echt kinderen gewild heeft. Het voelde daarom steeds minder logisch om zich niet te laten helpen.

'Mijn lijf niet meer aan de beurt'

Voor andere mensen zijn er andere beweegredenen. De man van luisteraar Roxanne liet zich steriliseren omdat er in het gezin al drie kinderen waren, en dat was genoeg. En daar is ze blij mee: "Vanaf mijn 17e zat ik aan de anticonceptie. Dat hoefde nu dus niet meer. Na het zwanger zijn, de bevallingen en alles dat daarbij komt kijken was mijn lijf nu even niet meer aan de beurt. Bovendien is het met een sterilisatie heel makkelijk dat er één keer een ingreep is en daarmee klaar. Dat is wel fijn", legt ze uit.

Kleine moeite

Dat snapt Niels Posthumus heel goed. "Als je zeker weet dat je geen kinderen wilt, dan snap ik echt niet waarom je het als man niet laat doen. Het is een ingreep van niets, je hebt er weinig last van, je kan na een paar dagen weer aan het werk en het kost maar 15 minuten. Want anders moet je partner de hele tijd de pil slikken en zich vol moet stoppen met hormonen en dat lijkt me veel zwaarder dan een klein sneetje en een kleine operatie."

Vooroordelen wegnemen

Hij wil dan ook graag de vooroordelen wegnemen, want hij merkt dat mannen het ongemakkelijk vinden om te praten over een operatie op die plek: "Veel mannen denken dat het heel veel pijn doet of dat je zelfs niet meer ejaculeert. Dat is allemaal niet waar. Het doet weinig pijn, je voelt er bij het klaarkomen niets van. Lees je goed in en dan kan je jezelf er denk ik wel overheen zetten. Dan zou je die angst niet meer hoeven hebben. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het onomkeerbaar is. Je kan het wel weer aan elkaar laten knopen, maar dan heb je geen garantie."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie