Binnenland
NOS

Tekort aan medicijnen voor epilepsie en migraine: 'Het zorgt voor veel stress'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan medicijnen voor epilepsie en migraine: 'Het zorgt voor veel stress'

Een tekort aan medicijnen komt steeds vaker voor en dat is nu ook het geval bij medicatie voor mensen met epilepsie en migraine. Het zorgt voor veel stress en onzekerheid, ook is niet altijd een goed alternatief beschikbaar. Patiënten zijn soms het beste gebaad bij één merk of bepaalde dosering. Ongeveer 180.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van de medicatie.

Video niet beschikbaar

Nicole Hunfeld van de apothekersorganisatie KNMP legt in het NOS Radio 1 journaal uit waardoor tekorten opspelen: “Veel van deze medicijnen komen niet uit Nederland, maar uit China. Wanneer daar een tekort is werkt dat in door in de hele keten, over de hele wereld. We zijn een klein land, met een lagere prijs voor medicijnen. Dus wanneer een tekort is staan we niet vooraan in de rij voor nieuwe voorraden”.

Apothekers zien het tekort aan medicijnen vaak niet van tevoren aankomen. Pas als het medicijn er niet meer is krijgt de apotheek een melding, en dan is het voor velen te laat. Daar komt wel verandering in. Vanaf 1 januari is het voor groothandels verplicht om een zogeheten ijzeren voorraad in te slaan, waardoor ze zeker zes weken vooruit kunnen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie