Binnenland

Kuzu: 'Mijn tenen mogen best wat minder lang zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kuzu: 'Mijn tenen mogen best wat minder lang zijn'

[KRO-NCRV] Er gaat geen week voorbij zonder een nieuwe rel waarbij huidskleur of afkomst een rol speelt. Rellen over het ‘etnisch profileren’ door de politie. Discussie over het slavernijverleden van Zwarte Piet. Ophef over tuigvloggers in Zaandam. "Het is normaal geworden om mensen aan te spreken op hun religie of afkomst", betreurt Tunahan Kuzu, fractievoorzitter van Denk, in Stand.nl.

In Stand.nl was vandaag de stelling: Integratie slaagt pas echt zonder lange tenen, met oog voor de feiten en respect voor elkaar. Via de website stemden 954 mensen: 81 procent voor, 19 procent tegen.

Het debat in Nederland over migratie en integratie is de afgelopen jaren harder geworden. Aan de andere kant vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders dat de 'racismekaart' veel te snel op tafel wordt gelegd, blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Tegelijkertijd voelen veel Nederlanders met een allochtone achtergrond zich gediscrimineerd en in een hoek geplaatst. "De achtergrondkenmerken van iemand worden steeds vaker naar voren gehaald. Daar moeten we vanaf. We moeten op zoek naar het gemeenschappelijke, en dat is het Nederlanderschap", vertelt Kuzu.

Steen in de vijver

Het negatieve sentiment in de samenleving wordt gevoed door de virtuele zetelwinst van partijen als de PVV en Denk. Beide politieke kampen vallen tegenstanders fel aan en zijn overtuigd van hun eigen gelijk.

"De tegenstellingen in het debat zijn heel sterk. We gooien soms een steen in de vijver om het bewustzijn te bevorderen", vertelt Kuzu. Hij vindt dat het debat op een genuanceerde manier gevoerd moet worden, met oog voor de feiten en met respect voor elkaar. "Ook mijn tenen mogen soms best wat minder lang zijn. We moeten elkaar niet bevechten, maar aansporen om ons best te doen in de maatschappij."

Luister hier naar de uitzending van Stand.nl, waarin ook de Amsterdamse oud-politiechef Joop van Riessen en historicus Han van der Horst aan het woord komen.

Ster advertentie
Ster advertentie