Binnenland
EO

Jongeren met een migratieachtergrond sneller verdacht van misdrijf; 'Opnieuw aanwijzing dat etnisch profileren bestaat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren met een migratieachtergrond sneller verdacht van misdrijf; 'Opnieuw aanwijzing dat etnisch profileren bestaat'

Jongeren met een migratieachtergrond hebben twee tot drie keer meer kans om verdacht te worden van een misdrijf, blijkt uit een nieuw onderzoek van Politie en Wetenschap. Volgens Jaïr Schalkwijk van Controle Alt Delete roept dat "vragen op over etnisch profileren bij de politie". Dit zegt hij in Dit is de Dag.

Jongeren met migratieachtergrond ruim twee keer meer kans om verdacht te worden van misdrijf

"Vooral jongens met een Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond worden vaker verdacht van een misdrijf dan leeftijdsgenoten die een vergelijkbaar misdrijf plegen", vertelt hoogleraar Arjen Leerkes van de Erasmus Universiteit, verantwoordelijk voor het onderzoek. "Als je een wit meisje bent met een goede sociaaleconomische positie die in de provincie woont, is de kans dus kleiner dat je gepakt wordt voor hetzelfde delict."

Etnisch profileren

Jaïr Schalkwijk van Controle Alt Delete wil dat wetshandhavers alle mensen in Nederland gelijk behandelen en vindt dat dit nu nog onvoldoende gebeurt. "Dit onderzoek is opnieuw een aanwijzing dat er in Nederland etnisch wordt geprofileerd. Het roept vragen op over hoe wij omgaan met ongelijkheid in de strafrechtketen."

Xander Simonis van politievakbond ANPV is het niet geheel met hem eens. "De conclusie van meneer Schalkwijk deel ik niet. Je kunt niet stellen dat de politie een organisatie is die alleen maar etnisch profileert. Om de oorzaak vast te kunnen stellen, zou er juist meer onderzoek moeten plaatsvinden."

Ook onderzoeker Arjen Leerke ziet aanknopingspunten voor een vervolgonderzoek: "Dit onderzoek laat zien dat er ongelijke uitkomsten zijn in die strafrechtketen, maar of er ongelijke behandelingen zijn, kunnen we op basis van dit onderzoek nu niet beoordelen. Daarvoor zou vervolgonderzoek nodig zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie