Binnenland
KRO-NCRV

'Relschoppers verpesten het voor toekomstige demonstraties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Relschoppers verpesten het voor toekomstige demonstraties'

De demonstratie van Virus Waanzin werd gekaapt door onruststokers en dat is "jammer" voor demonstraties in de nabije toekomst, denkt demonstratiejurist Berend Roorda. "Ik denk dat veiligheidsregio’s nu eerder beperkingen zullen opleggen en demonstraties zullen verbieden."

Het begon gisteren als een vreedzame, met bloemen versierde betoging tegen de corona-maatregelen, maar veranderde in een toneel van geweld tegen politie, waterkanonnen en 400 arrestaties. Roorda, die universitair docent is aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat je de onruststokers geen demonstranten meer kunt noemen, maar relschoppers. "Zij hebben het wel wat verpest voor volgende demonstraties."

Veel ruimte

Volgens Roorda zijn er – ondanks de coronamaatregelen – de afgelopen maanden heel wat demonstraties geweest die goed zijn verlopen. "Daar is doorgaans best veel ruimte aan gegeven." De escalatie van gisteren op het Malieveld gaat er misschien wel toe leiden dat veiligheidsregio's meer op hun hoede zijn en er in de toekomst minder kan.

Risico voor agenten

Volgens Koen Simmers, afdelingsvoorzitter van de politiebond NPB, moeten demonstraties op een verantwoordelijke manier blijven doorgaan omdat het een grondrecht is. Toch lopen ook de veiligheidsdiensten een risico. Ook ME'ers en politieagenten lopen – wanneer ze op een grote mensenmassa worden afgestuurd – gevaar om besmet te worden. Simmers: "De gezondheid van de agent is ook in het spel."

Dat noemt hij enerzijds een risico van het vak, maar dat moet wel worden meegenomen in de afweging om een demonstratie te laten doorgaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie