Binnenland
EO

Gemeenten maken zich op voor vluchtelingen: 'Draagvlak in gevaar bij te hoge aantallen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten maken zich op voor vluchtelingen: 'Draagvlak in gevaar bij te hoge aantallen'

Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland loopt snel op. Hoe haalbaar is het om vijftigduizend en misschien wel meer vluchtelingen te huisvesten in Nederland? VVD-wethouder Paul Slettenhaar uit Castricum vindt dat we keuzes moeten maken: "Mensen die uitgeprocedeerd zijn, moeten niet langer opgevangen worden", zegt hij in Dit is de Dag.

Hoe haalbaar is het om vijftigduizend vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten in Nederland?

Slettenhaar is in Castricum druk bezig opvang te regelen. "We hebben een enorme klus te klaren", zegt hij. De komende twee weken moet Castricum honderd vluchtelingen opvangen. "Dat is veel voor een gemeente als Castricum. Mensen moeten op een behoorlijke manier opgevangen worden. Er komt meer bij kijken dan alleen een dak boven het hoofd."

Draagvlak

Waar hij zich vooral zorgen over maakt zijn de aantallen vluchtelingen. "De aantallen waren al niet te doen, er zijn al achterstanden. Alle regio’s hebben aangegeven dat het aantal statushouders niet te huisvesten was", vertelt hij. Hier komen de minstens 50.000 Oekraïners nog bovenop.

De wethouder merkt dat er veel draagvlak is voor Oekraïners. Toch denkt hij dat het voor de langere termijn een aandachtspunt is. "Op het moment dat de aantallen zo groot worden dat het onhandelbaar is en mensen zien dat er geen woningen meer zijn, dan wordt het draagvlak aangetast." Dat is ook de reden dat statushouders in Castricum al geen voorrang meer hebben op sociale huur, maar een flexwoning krijgen aangeboden.

'Er is genoeg ruimte'

Theoloog Rikko Voorberg is het niet met Slettenhaar eens. Hij is van mening dat er genoeg ruimte is in ons land. "Als er wil is, is er ruimte." Ook is hij juist bang dat het opvangen van Oekraïense vluchtelingen ten koste gaat van statushouders: "Er is een kwetsbare groep mensen op de sociale woningmarkt die de dupe wordt van Oekraïense vluchtelingen."

Volgens Voorberg ligt het probleem bij grote bedrijven uit de Verenigde Staten die huizen opkopen om daar winst mee te maken. "Dat moeten we tegenhouden. Als je daar iets tegen doet, creëer je ruimte voor Oekraïne vluchtelingen en laat je dit niet ten koste gaan van statushouders."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie