Binnenland
KRO-NCRV

Het debat over de wolf heeft 'bijna een ideologisch karakter'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het debat over de wolf heeft 'bijna een ideologisch karakter'

Hoe moet het verder met de wolf? Het gesprek in de samenleving over het roofdier raakt steeds verder verhit. Daarom wil minister
Van der Wal (Natuur en Stiktof) dat er een "brede maatschappelijke dialoog
op gang komt" over de wolf. Gaat dat helpen? Behalve dat er snel duidelijkheid
over beleid nodig is, moeten we vooral beter naar elkaar luisteren, zeggen experts
in Spraakmakers.

Oud-minister Pieter van Geel denkt dat een maatschappelijke dialoog op allerlei niveaus wenselijk is. "Als je er met een beetje afstand naar kijkt, dan zie je dat de wolf na tweehonderd jaar is teruggekomen en dat iedereen zich nog moet verhouden tot die wolf. We zijn het nog niet gewend. Zoals het gebruikelijk is probeer je te leren met elkaar. Dat gaat met grote emoties gepaard."

Duidelijkheid nodig

Wel is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zegt Van Geel, die ook voorzitter van het Landelijk Overleg Wolf is. "Dat betekent dat schapenhouders, en ook gemeentes, weten waar ze aan toe zijn." Er is nu een aanpassing van het wolven-plan in de maak, vertelt Van Geel. "Het Landelijk Overleg Wolf geeft daar advies over. Ik hoop dat dat zo snel mogelijk tot verdere duidelijkheid leidt."

"Het gaat natuurlijk ook over hoe wij als mensen ons verhouden tot de natuur", zegt Van Geel. "Dat is een principiële punt en ik hoop dat we daar met elkaar over gaan discussiëren." Daarnaast vindt de Landelijk Overleg Wolf-voorzitter dat er op Europees niveau wordt gekeken naar de situatie van de wolf. "Het leefgebied van de wolf houdt zich niet aan een rijksgrens. Dus het zou heel goed zijn dat we ook kijken wat we samendoen met België en Duitsland."

Ontkenning

Jaap Mekel is wolf consulent in Drenthe en Friesland. Hij gaat op pad naar schapenhouders om die te adviseren hoe ze hun dieren kunnen beschermen. "Onder bepaalde voorwaarden is er een maximaal twintigduizend euro beschikbaar. Dat is substantieel geld. Maar als ik rondrijd in Drenthe of Friesland dan zie ik heel weinig effectief wolf-werend een raster. De wolf is er al behoorlijk wat jaren. Als je dan nog steeds in die ontkenning zit, dat is niet handig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ideologisch karakter

Milieufilosoof Martin Drenthen houdt zich bezig met ethische vragen rondom de terugkeer van de wolf. "De wolf is een symbool geworden van bedreiging die van buitenaf komt", zegt Drenthen. "In het debat over de wolf proberen we toch vooral de andere te overtuigen. En dat heeft bijna een ideologisch karakter. Terwijl er allerlei pragmatische oplossingen zijn. Veel mensen voelen dat meewerken aan die pragmatische oplossingen betekent dat je iets accepteert wat je eigenlijk niet wil."

De maatschappelijke dialoog is nodig, vindt Drenthen. "Ik zie het ook escaleren. Maar wat daar dan belangrijk bij is, is dat we vooral naar elkaar luisteren. Je ziet nu overal weer dat over de tegenstelling tussen stad en platteland gaat."

'We delen het landschap'

De milieufilosoof denkt we ons moeten realiseren dat we het landschap voortduren met allerlei soorten delen. "In Nederland zijn we gewend om te doen alsof de natuur iets is waar we naartoe gaan in het weekend. Maar die wolf confronteert ons ermee dat we hetzelfde landschap gebruikt, zoals dat ook geldt voor vogels en allerlei andere dieren."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie