Binnenland
KRO-NCRV

Wel of geen wolf in Nederland? 'In Brabant zijn ze onvoorbereid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen wolf in Nederland? 'In Brabant zijn ze onvoorbereid'

Gijsbert Six woont in wolvengebied. Bij zijn buurman werden vorig jaar zes schapen doodgebeten. Na Drenthe en Gelderland ziet hij de paniek om de wolf nu ook in Brabant toeslaan. "In Brabant zijn ze totaal onvoorbereid."

Volgens Six, die dossierhouder wolven bij het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, die zelf in Drenthe een kudde heideschapen houdt, overheerst de emotie in Brabant. Afgelopen week werden daar bij boer Jos Verhulst 43 schapen doodgebeten. Verhulst vindt het onbegrijpelijk dat hij nu elektrisch hek zou moeten plaatsen, terwijl "de dader" vrij rondloopt.

Accepteren van de realiteit

Six reageert nuchter. "De komst van de wolf heeft enorme impact op de schapenhouderij. De emotionele boer Verhulst zie je nu overal op televisie omdat hij heel mediageniek is."

Ook zijn buurman was behoorlijk aangeslagen nadat zijn kudde te grazen werd genomen. "Hij was in shock en zei dat hij er na dertig jaar mee zou stoppen. Dezelfde avond vond hij een elektrisch raster op internet."

Six ziet twee soorten veehouders: zij die de realiteit onder ogen zien en maatregelen nemen en zij die zich tegen de komst van de wolf verzetten en weigeren oplossingen te zoeken. Hij kiest zelf voor het eerste.

Beschermde diersoort

Volgens Glenn Lelieveld, van Wolven in Nederland, is dat ook het beste. "De wolf is een zwaar beschermde diersoort in Europa. Je mag niet zomaar een hek op de grens plaatsen, je mag de wolf niet afschieten en niet verplaatsen."

De oplossing is volgens hem te zorgen dat de schapen onbereikbaar worden voor de wolven. "Als een wolf met zijn neus tegen een stroomdraad loopt, dan gaat hij ergens anders heen." De provincie Brabant leent setjes stroomdraad uit aan boeren en hij ziet beweging in de wet- en regelgeving voor oplossingen om zowel wolf en schaap te beschermen.

'Mensen zijn bang'

Volgens Jeanette van de Ven, ZLTO bestuurder en Geitenhoudster, is het niet voor iedereen mogelijk om het vee op deze manier te beschermen. "Het is heel complex omdat veel schapen worden ingezet voor natuurbegrazing. De schapen staan in lastig te bereiken, grote natuurgebieden." Ook worden de dieren vaak verplaatst en dan zou je de de rastering ook weer moeten verplaatsen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Van de Ven kantelt de sfeer als het gaat om de sympathie voor de wolf in Brabant. "De boeren zijn erg geschrokken." Er wordt volgens haar niet één schaap aangevreten, maar een hele kudde. "Mensen zijn echt bang nu."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie