Binnenland
NOS

Geldzaken verdienen meer aandacht op het mbo, zegt platform Wijzer in Geldzaken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geldzaken verdienen meer aandacht op het mbo, zegt platform Wijzer in Geldzaken

Leerlingen in het mbo krijgen niet genoeg les in hoe ze moeten omgaan met geld. Dat zegt Wijzer in Geldzaken, een platform van het Ministerie van Financiën. Deveny Undetiwan is ervaringsdeskundige en doet nu als gastdocent haar verhaal voor mbo-leerlingen. "Ik was shopaholic", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Deveney had schulden en geeft nu gastles aan jongeren in het mbo

Uit onderzoek dat op het initiatief van Wijzer in Geldzaken is uitgevoerd blijkt dat bijna een derde (31 procent) van de ondervraagde docenten burgerschap vijf uur of minder per schooljaar besteedt aan financiële vaardigheden van hun studenten. Tegelijkertijd geeft bijna twee derde van de ondervraagde docenten (64 procent) aan dat ze leerlingen in de klas hebben met financiële problemen.

Belangrijke risicogroep

Dat het per docent zo verschilt hoeveel aandacht er aan wordt besteed is problematisch, zegt Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken. "We weten dat mbo'ers een belangrijke risicogroep zijn voor schuldenproblematiek. Onderwijs is daar geen wondermiddel tegen, maar kan zeker helpen om schulden te voorkomen."

Het onderwerp financiële vaardigheden, valt meestal onder het vak burgerschap op het mbo, vertelt Simonse. "Dat vak is bedoeld om mensen voor te bereiden op hun volwassen leven, daar hoort dit thema thuis."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie