Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Geld verdienen door te verduurzamen? 'Het kost altijd geld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld verdienen door te verduurzamen? 'Het kost altijd geld'

Eén miljoen woningeigenaren kunnen geld verdienen aan de verduurzaming van hun huis. Dat zegt advieskantoor DWA in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) na een studie. Er kan met name geld worden verdiend met de aanschaf van duurzame apparaten, zoals een warmtepomp, zeggen zij.

"Geld verdienen is een groot woord. Er zullen altijd investeringen moeten worden gedaan", legt Cindy Kramer, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis uit. "Het punt is dat er nog heel veel onduidelijk is. Het is niet gegarandeerd dat je geld verdient."

'Warmtepomp is een sluitstuk'

Er spelen volgens Kramer een aantal zaken een rol. "Maatregelen die je neemt om energieverbruik te verminderen, zijn altijd slim om te doen. Dan heb je het over isoleren en zonnepanelen. Een warmtepomp zou een sluitstuk kunnen zijn."

Als naar een volledig elektrische warmtepomp wilt, moet je huis goed geïsoleerd zijn. Is dat niet het geval, krijg je het huis met een warmtepomp niet goed warm. Je kunt dan eventueel ook kiezen voor een hybride warmtepomp, waarbij je huis nog gedeeltelijk op gas is aangesloten.

Verdien je het wel terug?

Volgens het advieskantoor verdien je de warmtepomp binnen tien jaar terug en gaat het apparaat gemiddeld vijftien jaar mee. Het is volgens Kramer nog maar de vraag of dat daadwerkelijk zo is.

"Dat weten we nu nog niet. Je hebt een technische levensduur en een economische levensduur. Die apparaten zijn nog in ontwikkeling. Die prijzen zijn aan het zakken er zijn wat subsidies beschikbaar. Het kan een interessante oplossing zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. We weten bijvoorbeeld niet wat de energieprijzen gaan doen de komende jaren."

Past het bij mijn huis?

Of een warmtepomp of hybride warmtepomp voor jou een goede aanschaf is, hangt volgens Kramer vooral af van je persoonlijke omstandigheden. "Het hangt af van of je een ruime portemonnee hebt en hoeveel waarde je hecht aan verduurzaming."

Als je geld moet lenen om een warmtepomp aan te kunnen schaffen, adviseert Kramer om eerst het huis te isoleren. "Daar heb je direct profijt van en dat kun je in kleine stapjes doen. Beginnen met dakisolatie, dan spouwisolatie en zo verder."

Geld verdienen aan verduurzamen is volgens Kramer in ieder geval lastig. "Het kost altijd geld. De energietransitie gaat geld kosten. Zo moeten bijvoorbeeld de elektriciteitsnetwerken worden verzwaard. Ergens krijgen wij die kosten voor onze kiezen. De subsidies betalen wij uiteindelijk ook met zijn allen."

Geld verdienen door te verduurzamen? 'Het kost altijd geld'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie