Wetenschap & Techniek
NTR

Maakt geld dan toch gelukkig?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakt geld dan toch gelukkig?

Hoe meer geld je hebt, hoe gelukkiger je bent, blijkt uit een nieuwe studie. Dat staat haaks op de uitkomst van veel andere studies, waaruit blijkt dat geld boven een jaarinkomen van ongeveer 60.000 euro niet echt meer bijdraagt aan nog meer levensgeluk.

Voor de nieuwe studie ondervroeg onderzoeker Matthew Killingsworth 33.000 mensen met behulp van een app. Op willekeurige momenten gedurende de dag moesten ze antwoord geven op de vraag 'Hoe voel je je op dit moment?'. Dat leverde in totaal 1,7 miljoen 'datapunten' op, oftewel antwoorden op die vraag.

Meer geld, meer geluk

Daaruit bleek dat mensen zich vaker goed of uitstekend voelden naarmate ze meer geld verdienden of bezaten. Die gelukstoename werd niet kleiner naarmate iemand rijker was: iemand die 50.000 dollar per jaar verdiende was net zoveel gelukkiger als iemand die 25.000 dollar per jaar verdiende, als iemand die 200.000 dollar per jaar verdiende in plaats van 100.000 dollar. Killingsworth publiceerde zijn studie deze week in PNAS.

Eerdere studies vonden juist vaak dat boven een jaarinkomen van 60.000 euro (75.000 dollar) meer geld nauwelijks nog bijdraagt aan extra levensgeluk. Met andere woorden: er is een groot verschil tussen wel of geen auto hebben, maar of je nu een Tesla hebt of een middenklasser maakt voor je levensgeluk niet zoveel uit.

Zeggenschap over je eigen leven

Killingsworth heeft wel een verklaring voor zijn vondst dat geluk blijft groeien met meer geld: controle. Hoe meer geld iemand heeft, hoe meer controle en zeggenschap over hun leven. Met genoeg geld hoef je je geen zorgen te maken als de economie door corona hapert, ook niet als je inmiddels een half jaar zonder werk zit.

Een mogelijke verklaring voor het verschil in uitkomst tussen de studies is de manier van onderzoeken. De eerdere studies vroegen de deelnemers om achteraf hun levensgeluk te evalueren. Dat aspect nam Killingsworth ook mee, maar daarnaast vroeg hij vooral ook hoe mensen zich op het moment zelf voelden.

Meer dan geld alleen

Dit alles betekent natuurlijk niet dat geld de enige, of zelfs maar belangrijkste factor voor geluk is. Het hebben van kinderen, een sociaal netwerk, een goede gezondheid en werk dat voldoening of vrijheid biedt spelen allemaal een rol. En hoe je levensgeluk precies wordt beoordeeld, dat hangt ook weer af van de test die je doet:

Gerelateerd:

Maakt geld gelukkig?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie