Binnenland
NOS

Tientallen ouderen opgelicht via datingsapps: 'Buit van ruim 350.000 euro'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Tientallen ouderen opgelicht via datingsapps: 'Buit van ruim 350.000 euro'

De afgelopen maanden zijn tientallen ouderen opgelicht en beroofd via datingsites en -apps. De politie heeft acht mannen en vrouwen opgepakt voor het oplichten en beroven van oudere mannen. De daders maakten volgens de politie in totaal ruim 350.000 euro buit.

RJN oplichting datingapps

"De slachtoffers werden benaderd via datingapps. De daders gingen met ze in gesprek en vervolgens kregen ze het vertrouwen van slachtoffers. Dat leidde uiteindelijk tot een afspraak bij de slachtoffers thuis waar ze beroofd werden van goederen of geld", zegt Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider Senioren & Veiligheid, in het NOS Radio 1 Journaal.

75-plussers

Volgens Van der Velden hadden de daders het doelbewust gemunt op oudere mannen. "Een hele hoop mensen blijven langer thuis wonen, eenzaamheid ligt op de loer. Dan zie je dat social media het heel makkelijk maakt om contact te maken met anderen. Op deze manier is dat gebeurd."

De verdachten zouden in sommige gevallen ook geweld hebben gebruikt. Slachtoffers werden bijvoorbeeld uit hun huis gelokt, gedrogeerd of vastgeketend.

Netwerk

"Wij zagen in het land dat er een aantal aangiften gedaan werden, we hebben die zaken tegen elkaar aangelegd en die kwamen enorm overeen", vertelt Van der Velden. "Toen hebben we als eenheden van de politie de handen ineen geslagen en een onderzoek gestart. Dat heeft geleid tot inzicht van de werkwijze van deze mannen en vrouwen." Gisteren werden acht verdachten uit Utrecht aangehouden.

De verwachting is dat er nog meer mensen worden aangehouden. "We hebben zicht op nog meer daders, die hadden we eigenlijk willen aanhouden gisteren, maar we zijn nog op zoek naar andere verdachten."

Schaamte

De politie verwacht dat er nog veel meer mensen slachtoffer zijn geworden. "Wij zien bij dit soort zaken dat er een enorme schaamte is onder de slachtoffers", zegt Van der Velden. "Bij deze zaak gaat het ook nog om dating en we zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer slachtoffers zijn die geen aangifte hebben gedaan. We roepen ze ook echt op om aangifte te doen. Schaam je niet, het kan iedereen overkomen. Je bent niet de enige. Als we slachtoffers spreken, kunnen we ook slachtofferhulp inschakelen."

RJN oplichting datingapps

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie