Binnenland
KRO-NCRV

'Oók het Koninklijk Huis is verantwoordelijk voor het eigen huishoudboekje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oók het Koninklijk Huis is verantwoordelijk voor het eigen huishoudboekje'

Het Koningshuis ontvangt sinds 1982 een dubbele toelage voor het onderhoud van het interieur van de paleizen. Dat schrijft de NRC vanmorgen en andere media nemen dat over. Ook de Amsterdamse krant Het Parool waar Ronald Ockhuysen hoofdredacteur van is. "Hier is iets heel raars aan de hand."

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat dit niet klopt en dat beide bedragen een andere bestemming hebben. De media die hierover berichten noemen de reactie van de RVD wel, maar nemen de conclusie van NRC over.

Terecht, vindt Ockhuysen: "De collega's van NRC hebben dit verhaal goed uitgezocht en ontdekt dat er twee geldstromen zijn." Ockhuysen wil niet met twee maten meten en feitelijk blijven. "Feitelijk zijn er twee geldstromen en we gaan niet ineens meer voorzichtigheid betrachten als we over het Koninklijk Huis schrijven."

Transparantie

Volgens de hoofdredacteur zou transparantie - zeker bij organisaties die gefinancierd worden met publiek geld zoals het Koningshuis - voorop moet staan. "Transparantie is heel belangrijk. Dat weet iedereen, dat weet inmiddels elk bedrijf. Het Koninklijk Huis is ook een bedrijf en zou dit zich beter moeten realiseren."

Dat de RVD de kosten achteraf verklaard als extra kosten en anders berekend, is volgens Ockhuysen niet voldoende. "Jij of ik of wie dan ook, óók het Koninklijk Huis, is in Nederland zelf verantwoordelijk voor het eigen huishoudboekje."

Hij heeft de indruk dat de RVD eerder geneigd is de schade van het Koninklijk Huis te beperken, in plaats van inhoudelijk uit te zoeken wat er waar is van het verhaal van NRC.

Reactie Rutte

Premier Rutte reageerde later in een bijdrage van de NOS in Spraakmakers, dat hij geen aanleiding heeft om aan te nemen dat het Koninklijk Huis een dubbele vergoeding heeft gehad.

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Angela de Jong

Ster advertentie
Ster advertentie