Binnenland
NTRPowNed

Gaan de zoutwinningsplannen in gemeente Haaksbergen door?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan de zoutwinningsplannen in gemeente Haaksbergen door?

Mag chemiereus Nobian zout gaan winnen in de gemeente Haaksbergen? Dat is de vraag die de bewoners en de gemeente deze week bezighoudt. Nobian wil graag zout winnen op nieuwe locaties in Twente om de zoutproductie draaiende te houden. Haaksbergen is geschikt vanwege de dikke zoutlaag onder de grond. Bewoners zijn echter fel tegen de komst van de zoutwinningslocaties die bij hen in de buurt gepland staan. "Wij zitten met de ellende", zegt omwonende Benny Volker in 5 Dagen.

5 Dagen... over zoutwinning Haaksbergen

'Wij hebben hier absoluut niet om gevraagd'

Onder het huis van Marloes Esendam uit het dorp Sint Isidorushoeve (gemeente Haaksbergen) zijn plannen voor een caverne. Dat is een gat onder de grond ter grootte van een voetbalveld, waar zout uit wordt gewonnen. Esendam en andere bewoners maken zich zorgen over bodemdaling, schade aan de huizen en de impact op de leefomgeving. "Wij hebben hier absoluut niet om gevraagd", vertelt Esendam. "Het betekent angst, onwetendheid, niet gehoord worden, en een bedrijf waar je moeilijk tegenop kunt boksen."

Belangrijke grondstof

Al honderd jaar wint chemiebedrijf Nobian zout in de regio Twente. "In onze ogen ook al honderd jaar veilig en verantwoord", vertelt Jorn van der Meer van Nobian in 5 Dagen. Hij benadrukt het belang van zout. "Het is een hele belangrijke grondstof waar je bepaalde chemicaliën uit maakt die de industrie nodig heeft." Zout is daarom niet alleen een belangrijk consumptiemiddel, maar ook voor veel industrieën en sectoren van groot belang.

Onnodige zorgen

Door middel van informatieavonden en gesprekken met raadsleden en bewoners probeert zoutwinner Nobian zorgen van mensen weg te nemen. "Je wil voorkomen dat mensen zich onnodig zorgen maken", vertelt Van der Meer. Ook probeert het bedrijf de bewoners op verschillende manieren tegemoet te komen. Zo hebben bewoners inspraak in bovengrondse inrichting van zouthuisjes en krijgen ze jaarlijks inzicht in meetresultaten om zorgen over bodemdaling weg te nemen. En, als de zoutwinning in Haaksbergen plaats mag gaan vinden, geldt er een omgekeerde bewijslast. Dat houdt in dat Nobian bij schade aan moet tonen dat deze níet het gevolg is van de zoutwinning.

Omgevingsfonds

Daarnaast heeft het bedrijf een omgevingsfonds opgesteld om de gemeente Haaksbergen tegemoet te komen. Jaarlijks keert het bedrijf 3,75 miljoen uit aan de gemeente Haaksbergen, om te compenseren voor de zoutwinningsindustrie en de gevolgen daarvan. "We hebben gekeken naar wat we kunnen doen, en hoe de omgeving kan meeprofiteren", vertelt Van der Meer. Het bedrijf zelf geeft geen invulling aan de besteding van het omgevingsfonds. "De gemeente en inwoners kunnen zelf beslissen wat daarmee gaat gebeuren."

Volgens omwonende Benny Volker is het omgevingsfonds onvoldoende compensatie. "Wij zitten met de ellende. Het is mooi als de hele gemeenschap een vergoeding krijgt. Maar wij hebben zoveel ellende. Dat is niet in geld uit te drukken."

Verklaring van geen bedenkingen

Op 15 november neemt de gemeenteraad een definitief besluit of ze chemiebedrijf Nobian een 'verklaring van geen bedenkingen' geven voor de bouw van acht zoutwinningslocaties. Als de verklaring er komt, mag Nobian aan de slag.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie