Binnenland
KRO-NCRV

'Je mág helemaal niet in de telefoon van je kind kijken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je mág helemaal niet in de telefoon van je kind kijken'

Ouders mogen volgens de wet niet op de telefoon van hun kind kijken, toch controleert de helft van de ouders het mobieltje van hun kind. ''Mijn ouders lezen soms mee als we samen op de bank zitten, maar ik heb dan ook niets te verbergen'', vertelt de 12-jarige Anna in Spraakmakers.

Quote

Kinderen hebben recht op privacy

Defence for Children

Ook kinderen hebben recht op privacy zegt Mariëlle Bahlmann van Defence for Children. Volgens het kinderrechtenverdrag is het dan ook verboden om als ouder in de telefoon van je kind te kijken. ''Je mág helemaal niet kijken in de telefoon van je kind,'' aldus Bahlmann.

Ouders goed op de hoogte

Maartje Spoelstra van Safer Internet Centre is erg tevreden met de resultaten van een onderzoek dat zij deden over hoe ouders omgaan met het smartphonegebruik van hun kinderen. Spoelstra: ''Veel ouders kijken mee op de telefoon van hun kinderen, maar ouders doen dit niet vaak stiekem.'' Ze merkt op dat ouders goed doorhebben wat er online allemaal gebeurt. ''Voor kinderen wordt de online wereld steeds vergelijkbaarder met de echte wereld en ouders praten hier heel open met hun kind over."

Quote

Praat met je kinderen voordat je in hun telefoon kijkt

Anna (12)

Zo ook de ouders van Anna. Haar moeder zit niet veel op het internet, maar vraagt af en toe naar de gesprekken die zij op Whatsapp voert. Ze raadt ouders aan om met kinderen te praten. ''Als je denkt dat je kinderen naar rare filmpjes kijken, ga met ze praten voor je in hun telefoon kijkt.''

Geheimen

Sebastiaan de Zee heeft zelf twee kinderen (11 en 13) Hij respecteert de privacy van zijn kinderen. ''Vroeger verstopte ik ook weleens stiekem lucifers, nu mogen kinderen ook hun geheimen hebben. Als ouders heb je voelsprieten en als ik merk dat er iets aan de hand is, ga ik met ze in gesprek.''

In het videofragment wordt een onjuiste afbeelding van Maartje Spoelstra gebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie