Thierry Baudet verkondigde feitelijke onjuistheden bij Pauw: 'Je mag best ingrijpen'
- Nieuws
- Thierry Baudet verkondigde feitelijke onjuistheden bij Pauw: 'Je mag best ingrijpen'
Jeroen Pauw greep niet in toen Thierry Baudet kwam met allerlei feitelijke onjuistheden over het klimaat. Rob Wijnberg van de Correspondent vindt dat een schande. Hij schreef als reactie een artikel met de titel: 'Thierry Baudet verkondigde in 2 minuten 18 onwaarheden over het klimaat. Dit zijn ze'. Maar is het wel de taak van de interviewer om alle onjuistheden te corrigeren? In Spraakmakers werden de voors en tegens besproken.
Video niet beschikbaar
Cola
"Je moet niet je gesprek vermoorden", zegt Fortuin. "Maar achttien onwaarheden in twee minuten is heel veel." Als voorbeeld neemt de journalist het 'cola-argument' van Baudet. De politicus zei het als volgt: "CO2, het gas dat in cola zit, het is koolzuurgas, is niet iets wat op zichzelf giftig is".Volgens Fortuin mag je op zo'n moment best als gespreksleider laten merken dat je het feitelijk wilt houden.
Moet je dan op elke slak zout leggen? "Als het één dingetje is zou ik het ook laten gaan, maar met zo’n hele trein aan onjuistheden mag Pauw best even ingrijpen", vindt Fortuin.
Bert Huisjes van WNL ziet dat anders en vindt dat Pauw het goed heeft gedaan. "Soms laat je dingen ook gewoon gaan", aldus Huisjes. "Als hij met een bommetje komt vol beweringen en stellingen en je dan alles gaat ontleden staat dat het gesprek in de weg."
Volgens Huisjes is de interviewer niet verantwoordelijk voor de feiten. "Soms moet je een aantal dingen laten schieten en dat is dan voor rekening van de spreker." Daarnaast zijn er altijd nog andere schakels die het kunnen controleren. "Gelukkig hebben we een medialandschap waarin een Rob Wijnberg gelijk kan twitteren en een stuk erover kan schrijven."