Binnenland
MAX

Direct aan de slag bij de gemeente, zonder sollicitatie: dat kan nu dankzij 'open-hiring'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Direct aan de slag bij de gemeente, zonder sollicitatie: dat kan nu dankzij 'open-hiring'

Geen brief, geen cv, geen vragen en geen sollicitatiegesprek. Als je de eerste kandidaat bent, word je gewoon aangenomen. Dat is de essentie van 'open hiring'. Na bedrijven durven nu ook gemeenten het uit te proberen. Jos van Delft, projectleider open hiring van Start Foundation, de organisatie voor maatschappelijke ontwikkeling vertelt in Villa VdB over het principe.

Video niet beschikbaar

Direct betaald

Het gaat om banen in de horeca, logistiek, productie en schoonmaak. Dit zijn de banen die het vaakst worden gevonden voor mensen bij Start Foundation. Het gaat als volgt in z’n werk: "Een bedrijf stelt een vacature open voor een bepaalde baan en de eerste die reageert wordt gelijk aangenomen en wordt ook gelijk vanaf dag één betaald. Er is geen proeftijd of een stage fasen. Je gaat meteen aan de slag volgens een (tijdelijk) contract," zo werkt het principe van open hiring, aldus Van Delft.

Inmiddels zijn er op 150 plekken in Nederland dit soort banen en hebben ze 1500 mensen aan het werk geholpen. De meeste mensen zijn terecht gekomen in bedrijven, maar gemeentes gaan nu ook experimenteren met deze vorm van solliciteren. Dit gaat dan vooral om kantoorfuncties. Van Delft: "Om het werkbaar te houden en ook de uitstraling positief te houden: er zijn wettelijke eisen en die blijven altijd staan. Om chauffeur te worden moet je een rijbewijs hebben. Om in de kinderopvang te werken moet je een VOG hebben. In de zorg heb je soms een BIG-registratie nodig. Dat blijft natuurlijk staan. Dus ook met open hiring kan je minimale eisen stellen aan mensen."

Uitkomst voor velen

Deze vorm van solliciteren is voor verschillende mensen een uitkomst, stelt Van Delft. "Het betekent alles voor een hele categorie kandidaten. Van die kandidaten die altijd de eeuwige tweede zijn. Mensen die willen werken en kunnen werken, maar er is altijd iemand die jonger en frisser is. Je hebt ook mensen die met justitie te maken hebben gehad. Deze groepen noemen we de mad, de bad en de sad. De mad zit vast in een instelling, de bad is niet op zoek naar zo’n baan en de sad wordt levenslang achtervolgd door 1 misstap. Dit soort mensen helpen we om een baan te vinden."

Markt schreeuwt erom

Volgens Van Delft schreeuwt de markt om het fenomeen open hiring. "De markt schreeuwt om werkzoekenden dus het is een mooie wervingsmethode. Het geeft veel meer mensen een eerlijke kans, ook het UWV schrijft in een onderzoek van vorig jaar dat open hiring een goeie methode is om vooroordelen tegen te gaan. Het heeft inmiddels zelfs open hiring ambassadeurs."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie