Binnenland
KRO-NCRV

Politiechef Woelders: aantal coronaboetes fors gestegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiechef Woelders: aantal coronaboetes fors gestegen

Er worden drie keer zoveel coronaboetes per week uitgeschreven als aan het begin van de gedeeltelijke lockdown. Werden er zo'n maand geleden nog ruim 500 coronaboetes per week uitgedeeld, afgelopen week waren dat er 1454. Willem Woelders is als Hoofd Operatien bij de Politie verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels. "Je mag ondertussen weten wat de risico's zijn. Daar is tig keren op gewezen. En dan houdt het een keer op", vertelt hij bij 1 Op 1.

Video niet beschikbaar

"Er wordt nog steeds meer gewaarschuwd dan boetes uitgedeeld, maar dat begint om te keren", zegt de politiechef. De afgelopen week stonden er 1614 waarschuwingen tegenover de 1454 boetes. Vijf weken geleden stonden er nog 1233 waarschuwingen tegenover 568 boetes.

Woelders, die zelf zijn carrière als agent op straat begon, merkt dat de bereidheid om je aan de coronamaatregelen te houden onder de bevolking afneemt en het chagrijn groeit. "Hoe langer de maatregelen duren, hoe meer we zien dat mensen meer ruimte opzoeken." Hij doelt daarbij op demonstraties tegen de maatregelen en het organiseren van feesten. Op de vraag of regionale verschillen in de maatregelen goed te handhaven zijn, zegt hij: "Meest plezierig is als je eenduidige regelgeving hebt. Dat is het makkelijkst uit te leggen aan de bevolking." Daarbij wijst de politiechef er op dat het grootste gedeelte van de mensen het snapt. "Zij vinden het ook buitengewoon vervelend, maar houden zich wel aan de regels."

Meer agressie tegen agenten sinds corona

Een bijkomend punt van zorg voor de politie is het toenemend chagrijn. "Lontjes worden korter", constateert Woelders. Dat blijkt ook uit een toename van het aantal meldingen van agressie tegen agenten. Incidenten met spugen, verbaal en fysiek geweld zijn sinds het begin van de coronacrisis in maart ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar met 25 procent toegenomen.

Politiechef Woelders: aantal coronaboetes fors gestegen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie