Binnenland
BNNVARA

Wat gaat er gebeuren met Maastricht Aachen Airport?

foto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gaat er gebeuren met Maastricht Aachen Airport?

De Provinciale Staten van Limburg nemen vrijdag 3 juni een beslissing over de toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA). Omwonenden klagen al sinds jaar en dag over de geluidsoverlast, stank en het vrijkomen van schadelijke stoffen. Wat hun betreft is er dan ook maar één juiste beslissing: sluiting van het vliegveld. In Vroeg! sprak Walter Manshanden, regionaal econoom en nauw betrokken bij de hele kwestie, over de scenario’s die op tafel liggen en wat de gevolgen zijn van de verschillende scenario’s.

Vier scenario’s

Er liggen vier scenario’s voor het vliegveld op tafel; verschillend van groei tot sluiting en zelfs een duurzame optie. Duurzaam vliegen lijkt op papier heel mooi, maar lijkt nog ver weg te zijn en verre van rendabel. Ook bij de twee andere scenario’s waar het vliegveld open blijft zijn er veel kosten mee gemoeid. Sluiting lijkt - financieel - de beste optie.

Sluiting financieel het gunstigst

Het is voor het eerst dat er serieus naar een sluiting van het vliegveld gekeken wordt. “Er is berekend welk scenario financieel het gunstigste is. In zowel de studie die ik heb gedaan als die vanuit de Provincie is gemaakt, komt naar voren dat sluiting financieel de beste optie is voor het vliegveld,” legt Manshanden uit. Het openhouden van het vliegveld zou de provincie miljoenen kosten. Onder andere de landingsbaan is verouderd en er moet nieuwe riolering komen. Daarnaast zal de luchthaven op korte termijn waarschijnlijk niet rendabel worden. Daarnaast kan er met het vliegveld en de grond waar het op staat genoeg gedaan als die eenmaal is gesloten.

Omwonenden zijn het zat

Het vliegveld ligt heel erg dicht in de buurt van meerdere dorpskernen. Vliegtuigen komen vaak op 40 tot 50 meter hoogte over. Omwonenden hebben te maken met veel overlast en zien het vliegveld dan ook graag sluiten. “Vliegtuigen komen ongeveer 40 meter over ons huis heen. Dakpannen en parasols vliegen soms gewoon weg,” vertelt omwonende Tonny Willems. “Daarnaast is er extreme geluidsoverlast en de stank van kerosine. Het is echt niet goed voor de gezondheid."

Benieuwd naar het hele gesprek met Walter Manshanden? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

3-6 Valt vandaag het doek voor Maastricht Aachen Airport? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie