Binnenland
NOS

1 op de 5 jongeren vorig jaar slachtoffer van huiselijk geweld

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 op de 5 jongeren vorig jaar slachtoffer van huiselijk geweld

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen de 16 en 25 jaar vorig jaar slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld. Bij jongeren komt huiselijk geweld twee keer zo vaak voor als bij de rest van de bevolking. Maarten Bloem, onderzoeker bij het CBS en Judith Kuypers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, vertellen meer.

1 op de 5 jongeren waren vorig jaar slachtoffer van huiselijk geweld

Vormen

350-duizend. Zoveel jongeren zijn volgens het onderzoek in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld, vertelde Bloem. "We hebben in een onderzoek 24-duizend jongeren ondervraagd. De vormen van het geweld zijn heel verschillend. Je hebt fysiek huiselijk geweld, zoals slaan en duwen. Echter kan dit ook door een broer en zus zijn gebeurd, maar het kan ook heviger zijn. Ook heb je de dwingende controle, waarbij ouders jongeren verbieden met bepaalde mensen om te gaan, en zelfs telefoon en bankrekening controleren. Stalking is de derde vorm die we onderscheiden, meestal door een ex-partner."

Advies

Het aantal meldingen dat van huiselijk geweld wordt gedaan ligt echter veel lager dan volgens het onderzoek zou moeten vertelde Kuypers. "Slachtoffers nemen zelf niet snel initiatief om een melding te doen van huiselijk geweld. Die meldingen worden bijna altijd gedaan door hulpverleners, professionals en omstanders, maar die zijn er niet altijd bij. Als wij eenmaal een melding krijgen onderzoeken we die. We kijken vooral naar het risicogehalte. Hoe onveilig is het en wat is er op korte termijn nodig om de situatie weer veilig te krijgen? Ons advies is om als omstander zelf te kijken of je het gesprek kan aangaan. Ga vooral naast iemand staan. Kijk wat mensen nodig hebben om het geweld te stoppen in een gezin."

item mishandeling jongeren

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie