Binnenland

Belgen met tweede huis willen overheid voor rechter slepen

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgen met tweede huis willen overheid voor rechter slepen

Een paar honderd Belgen met een tweede huisje aan de kust of in de Ardennen willen een rechtszaak aanspannen tegen de Belgische Staat. Ze zijn boos dat ze nog steeds niet naar hun vakantiehuisje mogen, terwijl de lockdown in België al flink is versoepeld. Zoals het er nu naar uitziet, moeten ze nog tot 8 juni wachten.

Deze zogenoemde tweedeverblijvers krijgen steun uit de politiek. Onder anderen de Vlaamse minister-president Jambon en de Vlaamse minister van Toerisme Demir willen dat het verbod zo snel mogelijk wordt opgeheven. Dat moet landelijk worden besloten in de Nationale Veiligheidsraad.

Ook de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, vindt de maatregel niet meer nodig. "Die mensen mogen nu al naar Oostende komen en hier bijvoorbeeld het museum en het zeeaquarium bezoeken. Ze mogen dan aan hun voordeur snuffelen, maar niet naar binnen. Dat zijn gekke toestanden, die we als politie en stadsbestuur niet meer kunnen handhaven."

In de bekende badplaats zijn een kleine 9000 appartementen of huizen in handen van mensen die elders wonen, voor de hele kuststreek gaat het volgens Tommelein om een goede 100.000 vakantiehuizen. "Tweedeverblijvers zijn dus een essentieel onderdeel van onze gemeenschap hier aan de kust."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie