Binnenland
KRO-NCRV

Emancipatie stijgt langzaam - 1/3 van vrouwen nog steeds afhankelijk van de man

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emancipatie stijgt langzaam - 1/3 van vrouwen nog steeds afhankelijk van de man

Opvoeden, én nog voor de buurman koken, én meehelpen met het kerstdiner voor school... en daardoor minder werken. Dat is nog steeds typisch voor de Nederlandse vrouw, waarvan 1/3 nog steeds afhankelijk is van de man. Waarom zijn die extra zorgtaken niet beter verdeeld? Dat is een gevolg van onze opvoeding, stelt hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe.

We hebben het er al sinds het begin van de vorige eeuw over, de emancipatie van de vrouw. Het SCP en het CBS brengen de laatste twintig jaar die emancipatie in kaart met een tweejaarlijks rapport, die vandaag is verschenen. Het blijkt uit cijfers dat het opnieuw iets beter gaat met de gelijkheid: het aandeel van economisch zelfstandige vrouwen is gestegen van 58 naar 60 procent. Ook zijn vrouwen een uur meer gaan werken, van 27 naar 28 uur per week.

Maar is dat een succes te noemen als je weet dat vrouwen tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan mannen? Emanciperen we niet te langzaam? Van der Lippe onderstreept dat ene uurtje extra per week. Volgens haar lijkt het weinig, maar op een hele samenleving gezien is "het echt wel wat". De jonge vrouwen zijn inmiddels hoger opgeleid, maar "dat heeft zich nog niet vertaald naar de arbeidsmarkt". En dat komt doordat we in Nederland vooral parttime werken. Van der Lippe: "We blijven hier deeltijdkampioen."

Gender

Een verklaring waarom vrouwen, naast hun werk, zoveel zorgtaken erbij blijven houden, komt volgens Van der Lippe door onze opvoeding. "De eerste vraag als er een kindje wordt geboren is of het een jongetje of een meisje is. Niet of het gezond is." Deze duidelijke stempel die we vanaf de geboorte drukken op gender vertaalt zich volgens de hoogleraar door naar de samenleving. Jonge mannen en vrouwen handelen ernaar en daardoor blijven die traditionele rolpatronen bestaan.

Moederschapsideologie

"In Nederland blijft die moederschapsideologie heel belangrijk." Je wordt er op afgerekend als je je kind vijf dagen in de week naar de crèche brengt. Dat wordt als slecht ouderschap beschouwd en dat is een typisch Nederlands fenomeen. In andere landen zoals België, Zweden en Noorwegen is het veel gebruikelijker je kind alle werkdagen naar de opvang te brengen. "In Scandinavië zijn de leidsters hoog opgeleid en is er meer aandacht voor de opvang. Dat lijkt goed uit te werken voor de opvoeding van de kinderen."

Ster advertentie
Ster advertentie