Binnenland
AVROTROS

Onzekerheid in tijden van corona: schulden nekt vooral zzp'ers en flexwerkers

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onzekerheid in tijden van corona: schulden nekt vooral zzp'ers en flexwerkers

De coronamaatregelen treffen flexwerkers en zzp’ers. Inkomsten blijven nu soms helemaal uit, terwijl de vaste lasten doorgaan.

Nederlandse gerechtsdeurwaarders verwachten daarom de komende tijd vaker te maken krijgen met ondernemers in financiële problemen, zegt Marco Florijn, voorzitter van branchevereniging NVVK in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Eén van die ondernemers, is de 52-jarige zzp-coach Maurice Parijs. Voor de coronacrisis had hij al te maken met schulden, zo’n 750 euro per maand, die hij iedere keer bij de fiscus moet aflossen. Dat is nu een stuk lastiger geworden, omdat zijn inkomsten sinds maart zijn weggevallen.

'Ik geloof in oplossingen'

Parijs maakt aanspraak op extra ondernemerssteunmaatregelen en heeft daarom online een formulier ingevuld bij de Gemeente Den Haag. Inmiddels is dit twee weken geleden en heeft de zzp'er nog steeds geen reactie gehad, waardoor hij in de knel is komen te zitten.

Ondanks deze tegenslag, staat Parijs er wel positief in. "Het heeft geen zin om in zelfmedelijden te verzwelgen. Ik geloof in oplossingen. Mensen kunnen zich snel aanpassen en veranderen. Het enige wat ik kan doen is de situatie accepteren zoals deze nu is en kijken wat ik daaraan kan doen." Deze mindset heeft hem de afgelopen jaren er bovenop geholpen en hij wil dit ook de komende tijd doorzetten.

We bereiden ons voor

Niet alleen de beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders KBvG vreest dat er binnenkort meer mensen met schulden komen. Ook de koepelorganisatie van schuldhulpverleners NVVK wijst daarop. "We bereiden ons voor op de situatie dat mensen heel erg in de schulden komen", aldus Marco Florijn, voorzitter van branchevereniging NVVK.

De gemiddelde schuldenbezitter is vaak een man van middelbare leeftijd, legt Florijn uit. Maar doordat nu meer mensen schulden kunnen ontwikkelen, ontstaat er een nieuwe doelgroep waaronder met name zzp'ers en flexwerkers vallen. De NVVK raadt mensen vooral aan om tijdig contact op te nemen met schuldhulpverleners.

"Er worden nu vooral maatregelen getroffen op de korte termijn, maar het is belangrijk om met deze situatie te kijken naar de lange termijn", concludeert Florijn.

Schulphulp na de coronacrisis

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie