Binnenland
MAX

Wat levert de wolf ons op?

foto: ANP / OTTO JELSMA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat levert de wolf ons op?

In Nederland leven inmiddels zo’n twintig wolven. Om samen te kunnen leven met dit roofdier geven we honderdduizenden euro’s uit. Daarom vraagt Villa VdB zich af: wat is eigenlijk de waarde van de wolf in Nederland?

Wat kost een wolf en is dat het waard?

"De wolf is een van de grote ontbrekende elementen in ons natuurlijke systeem", vertelt onderzoeker wildlife management Jelmer van Belle. "De wolf is een toppredator. Daarmee kan het dier ook de populatie reeën en edelherten beter op peil houden. Niet alleen omdat de wolf af en toe een beest eet, maar ook omdat grote grazers zich anders gaan gedragen wanneer een toppredator in de buurt is. Ze zullen zich minder in het open veld begeven en minder eten."

Van Belle onderkent dat boeren schade hebben van de wolf. "We moeten de boeren niet alleen betalen, maar ook zorgen dat ze minder schade krijgen door de wolf. Je kunt denken aan het plaatsen van hekken of het inzetten van waakhonden. Ook is het een optie om dieren ‘s nachts binnen te zetten." De wolf is trouwens niet het meest schadelijke dier van Nederland, dat is volgens Van Belle de grauwe gans.

Intussen wordt in het Europees Parlement de optie besproken om het afschieten van de wolf toe te staan. "Stel dat je individuele wolven hebt, die tegen de gebruikelijke gang van zaken zich in een woonwijk vestigen dan moet je misschien toch over afschieten nadenken", zegt Van Belle.

Intussen vestigen zich steeds meer wolven in ons land. Onze bossystemen zijn vrij klein daarom verwacht Van Belle dat we uiteindelijk op niet meer dan honderd wolven in ons land uitkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie