Naar homepage
Binnenland

Edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen mag niet meer, maar wat dan wel?
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen mag niet meer, maar wat dan wel?

Het provinciebestuur in Flevoland gaat nog een flinke kluif hebben aan het Oostvaardersplassen-dossier. De bestuursrechter bepaalde dinsdag dat het huidige beleid, het afschieten van gezonde edelherten om overbevolking te voorkomen, niet mag. Wat nu? In Dit is de Dag debatteerden twee Provinciale Statenleden over die vraag.

Het afgekeurde afschotbeleid was gebaseerd op de aanbevelingen van de commissie-Van Geel, die in 2018 een rapport uitbracht over het gebied. Volgens de rechter is dit echter een 'beleidsmatig stuk' en bevat het geen 'ecologische onderbouwing'.

De uitspraak is een opsteker voor Partij voor de Dieren-Statenlid Leonie Vestering. Het afschieten was haar een doorn in het oog. "Dit is goed nieuws voor de dieren", vindt zij. Haar woede richt zich op het provinciebestuur en de SGP, waarvan Statenlid Sjaak Simonse één van de bedenkers was van het beleid.

Simonse staat er echter nog steeds achter. Het oude beleid was volgens hem 'verwerpelijk'. "Dieren stonden jaar op jaar blootgesteld aan lijden. Het nieuwe beleid ging uit van de draagkracht van het gebied", aldus Simonse.

Motie van wantrouwen

Als het aan de SGP ligt, blijft het rapport van de commissie-Van Geel de basis voor het beleid. Vestering hoopt dat er nieuw beleid komt waarin de Oostvaardersplassen worden gekoppeld aan andere natuurgebieden. "Dat is goed voor de dieren, goed voor de biodiversiteit en goed voor de natuur", vindt ze.

De Gedeputeerde Staten, verantwoordelijk voor het beleid, zullen in ieder geval blijven bestaan uit dezelfde personen. Vestering diende een motie van wantrouwen in tegen het gehele bestuur, maar daar bleek woensdagmiddag geen steun voor. Ook een motie die de PVV indiende, waarin een provinciale enquête werd voorgesteld, haalde geen meerderheid.

Ster advertentie
Ster advertentie