Binnenland
NOSNTR

Hoger onderwijs gaat open zonder 1,5 meterregel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoger onderwijs gaat open zonder 1,5 meterregel

Het hoger onderwijs gaat na de vakantie onder voorwaarden weer open. De studenten hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te bewaren, maar er zullen wel andere beperkingen gelden, zoals waarschijnlijk een maximum van 75 studenten per collegezaal. Dat zal het kabinet, volgens Haagse bronnen, morgenavond bekendmaken in de coronapersconferentie.

Video niet beschikbaar

Het afgelopen collegejaar kregen de studenten nog voornamelijk afstandsonderwijs. Ze konden gemiddeld één dag per week naar de hogeschool of universiteit om fysiek lessen te volgen. Daarbij moesten ze dan anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge zullen morgen op hun persconferentie laten weten dat die anderhalvemeterregel in het hoger onderwijs kan vervallen. Dat betekent dat alle studenten weer voornamelijk op locatie les kunnen krijgen.

Voorwaarden

Er zullen wel andere coronaregels gelden, zoals eenrichtingsverkeer in de gebouwen, ventileren en eventueel vrijwillig testen. Ook ligt er dus een voorstel op tafel om het aantal studenten per collegezaal tot 75 beperken, om op die manier het risico van een corona-brandhaard te beperken.

De versoepeling in het hoger onderwijs is naar verluidt de enige die het kabinet morgenavond gaat aankondigen.

'Onderwijs bovenaan prioriteitenlijst'

Een logische stap, zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning in NOS Nieuws en Co. ,,Ik denk dat het hoger onderwijs bovenaan het prioriteitenlijstje stond om daar als eerste versoepelingen toe te passen. We hebben afgelopen jaar daar eigenlijk niets zien veranderen qua maatregelen. En het is een feit dat je geen fatsoenlijk fysiek onderwijs kunt geven als je die anderhalvemeterregel in stand zou houden. Dus dan is het een logische consequentie dat je die loslaat.’’

Hogescholen en universiteiten weer open zonder 1,5 meterregel

Ster advertentie
Ster advertentie