Binnenland
NOS

Zoektocht naar slachtoffers gezin Veluwemeer blijft voortduren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoektocht naar slachtoffers gezin Veluwemeer blijft voortduren

Vanochtend begonnen ze weer met de zoektocht op het Veluwemeer naar slachtoffers van het kano-ongeluk met een Duits gezin op het Veluwemeer. Gisteren werd een kind van 7 jaar levend gevonden. De moeder werd ook gevonden, maar is overleden. Edward Zwitser, woordvoerder van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, vertelt erover in het Radio 1 Journaal.

Zoektocht naar Duits gezin blijft voortduren

Video niet beschikbaar

Niet vaak dodelijke ongevallen met kano

Het gezin uit Duitsland kwam gisteren door nog onbekende oorzaak op het water in de problemen. De moeder en dochter werden uit het water gered. De vrouw werd nog gereanimeerd, maar overleefde het ongeluk niet. Een dochter ligt in het ziekenhuis. De politie zoekt nog naar het andere kind van het gezin. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. Volgens Zwitser, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is het niet onverantwoord om op het Veluwemeer te kanoën. "Er zijn daar in het verleden niet indrukwekkend veel dodelijke ongevallen met een kano gebeurd." De Kustwacht staakte gisteravond de zoektocht naar de vermiste vader en zoon. De politie zette de zoektocht voort met hulpdiensten op het water, een helikopter en speurhonden.

Onderzoekers blijven zich afvragen wat er is gebeurd

'Het is aan anderen om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Het is niet heel vreemd om te water te raken als je in een kano zit. Dat gebeurt dagelijks en met veel jolijt klim je dan de kano weer in of zwem je naar de kant. Waarom het in dit geval schromelijk mis is gegaan met dramatische afloop, dat is onderwerp van het onderzoek.' Vertelt Zwitser.

Hoe kon dit dan toch gebeuren, is de prangende vraag bij velen. Zwitser noemt de situatie een uitzondering. 'We moeten uitzoomen en zien dat er decennia lang op het meer kano's worden gehuurd, er is geen indrukwekkend trackrecord van dodelijke ongevallen met een kano. Statistisch gezien moet je vaststellen dat je daar uitstekend kan kanoën. Dus om te zeggen dat het onverantwoord is om daar te kanoën is daar geen reden voor. Ik denk in algemene zin dat goed zeemanschap de basis moet zijn van alles. Uiteindelijk is goed zeemanschap dat je je eigen grenzen kent,' eindigt hij.

item knmr

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie