Binnenland
NOS

Criminelen gebruiken steeds slimmere trucs: hoe herken je een nepagent?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminelen gebruiken steeds slimmere trucs: hoe herken je een nepagent?

Jaarlijks trappen duizenden ouderen in babbeltrucs van nepagenten. De politie start daarom samen met Omroep Max een campagne om ouderen bewust te maken van babbeltrucs door nepagenten. Sybren van der Velden Walda, coördinator Senioren en Veiligheid bij de politie, vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

De slachtoffers van incidenten met nepagenten zijn bijna zonder uitzondering senioren. Zij vragen vaak hulp van familie als ze worden benaderd voor een babbeltruc. "Nu deze mensen op vakantie gaan wordt de back-up voor deze slachtoffers minder", vertelt Van der Velden Walda.

Waardevolle spullen 'veiligstellen'

"Babbeltrucs aan de deur zijn van alle tijden", zegt hij. "We zagen in 2024 vlak voor de zomer ineens een enorme toename van deze vorm van babbeltrucs met nepagenten". De nepagenten komen in burger aan de deur, met een politieshirt of patch op de mouw, waarmee ze als politieagent herkenbaar zouden zijn. "Helaas zijn deze spullen op het internet vrij verkrijgbaar", zegt Van der Velden Walda.

"Senioren worden vaak eerst gebeld. Vaak hebben de criminelen de naam van de wijkagent opgezocht op politie.nl." Hij vervolgt: "Ze zeggen dan dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden, dat ze verdachten hebben aangehouden van diefstallen, woninginbraak en overvallen." De criminelen vertellen een adressenlijst te hebben aangetroffen en dat ze woningen niet 24/7 in de gaten kunnen houden. Om te 'helpen' proberen ze vervolgens een afspraak te maken om de waardevolle spullen 'veilig te stellen'.

Checken via 112

"Er wordt heel veel druk gelegd door de criminelen. Er moet snel gehandeld worden en dat is de reden waarom een heleboel mensen er toch intrappen", zegt Van der Velden Walda. "Ook zijn er zelfs delicten bij waar slachtoffers aan de telefoon worden gehouden, totdat degene die de spullen komt halen aan de deur staat." Hij vervolgt: "Ze geven de slachtoffers geen kans om logisch na te denken."

Samen met Omroep MAX is de politie een campagne begonnen voor meer bewustwording. De slogan is: 'Is het een nepagent of is het oké, check het via 112'. Van der Velden Walda: "We hebben ervoor gekozen 112 hiervoor open te stellen omdat het gaat om een kwetsbare groep in de samenleving." Hij stelt dat de impact enorm is voor slachtoffers: "Mensen hebben geen vertrouwen meer in de medemens en ook de goede naam van de politie staat op het spel."

Grote pakkans

De politie kan na een melding via 112 heel snel mensen aanhouden. "Het lukt echt best vaak om de daders te pakken. Ook omdat we er zoveel energie, capaciteit en tijd in steken", zegt Van der Velden Walda. De politie heeft voor dit soort incidenten een speciaal protocol. Een babbeltruc met nepagenten levert altijd een prio 1-melding op bij de politie. Hij sluit af: "We doen dit om bij criminelen aan te geven dat als je je hiermee inlaat, de kans dat je gepakt wordt steeds groter wordt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie