Binnenland
MAX

Hoe paarden klachten bij veteranen met PTSS kunnen verminderen: 'Toename in zelfvertrouwen'

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe paarden klachten bij veteranen met PTSS kunnen verminderen: 'Toename in zelfvertrouwen'

Veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) volgen vaak verschillende vormen van therapie, maar die slaan helaas niet altijd aan. Daarom wordt aan de Universiteit Utrecht geëxperimenteerd met een nieuwe, bijzondere behandelmethode: therapie met behulp van paarden. En met succes: het project Horsepower geeft positieve tussentijdse resultaten. Psycholoog en onderzoeker Nienke Endenburg vertelt hoe het bijzondere project werkt in Villa VdB.

Het klikt goed tussen de paarden en veteranen, en hoe gek het ook klinkt, ze tonen ook gelijkenissen met de hoefdieren, vertelt Endenburg: "Paarden leven in kuddes: er zijn er een aantal die op wacht staan, en de rest kan dan rusten. Ze zijn daarom ook altijd heel erg gericht op de omgeving. Daarin zien we dus veel overeenkomsten met defensieveteranen."

Laatste strohalm voor veteranen

Wie zijn de veteranen die in aanmerking komen voor het project? "Ze hebben allemaal een heel CV opgebouwd aan allerlei therapieën die ze hebben geprobeerd. Sommige zijn al 10, 12 jaar lang daarmee bezig. Die therapieën helpen een beetje of helemaal niet. Daarom zijn ze vaak erg nieuwsgierig naar nieuwe manieren van therapie - en dan grijpen ze dit soort kansen graag aan. Het is voor sommige een soort laatste strohalm waar ze zich aan vastklampen."

Diervriendelijk onderzoek

Endenburg benadrukt dat het een diervriendelijk onderzoek is: "We gebruiken paarden die ook gebruikt worden voor paardrijden met mensen met een handicap - die zijn dus redelijk 'bomproof'. En natuurlijk vinden we het ook altijd belangrijk om te kijken wat dat onderzoek doet met de paarden, dus ook die houden we in de gaten met metingen. Op dit moment kunnen we daar geen welzijnsaantastingen meten."

Quote

Ik heb dankzij Dino vertrouwen gekregen in mezelf

Veteraan met PTSS

Opdracht

Voor de therapie wordt de veteraan met een opdracht naar het paard gestuurd: "Dat kan bijvoorbeeld zijn: 'Wees met het paard'." Dat kan al een moeilijke opdracht zijn, want de paarden lopen dan vaak weg. Dat heeft te maken met de lichaamshouding van de veteraan, vertelt Endenburg: "Paarden onderling communiceren ook door middel van lichaamshouding. Zo'n paard ziet bij de veteraan dan een afstandelijke lichaamshouding, en denkt: 'ik ga even afstand nemen.'"

Dat kan 'vreselijk confronterend' zijn voor een veteraan, vertelt Endenburg: "Want die denkt: 'Waarom loopt 'ie weg?' In feedbackrondes vertellen veteranen dan dat andere mensen ook altijd bij hen weg lopen, en ze geen idee hebben waarom.'" Het gedrag van het paard kan hen bewust maken van hun lichaamshouding.

Positieve reacties van veteranen

Een veteraan vertelt dat hij tot nu toe goed geholpen is door het paard Dino: "Ik heb dankzij Dino vertrouwen gekregen in mezelf, in mijn handelen, in mijn recht om te bestaan en zelfs in de toekomst. En ik heb rust gekregen. Ik heb betere nachten gekregen. Ik heb rust in mezelf gekregen, de rust in omgang met anderen en de rust in het leven." Endenburg ziet bij meerdere veteranen een toename in zelfvertrouwen.

Horsepower 2.0

De psycholoog vertelt dat er wordt gedacht aan nog een vervolgonderzoek, maar dan met de familie van de veteraan erbij: "We willen ook kijken als we het gezin van de veteraan erbij betrekken en met paarden laten werken, of er dan een grotere gezinscohesie en communicatie kan ontstaan. Dat zou voor het hele gezin zinvol kunnen zijn."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie