Binnenland
BNNVARA

Wilde zwijnen voeren? Nooit doen!

foto: Vroege Vogels/barkyfoto: Vroege Vogels/barky
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilde zwijnen voeren? Nooit doen!

Op de Veluwe voeren steeds meer toeristen wilde zwijnen. Met brood of ander voer worden de dieren gelokt om vervolgens bijvoorbeeld foto's te nemen en de dieren van dichtbij te bekijken. In Vroege Vogels vertelt Carla Versluys dat dit niet de bedoeling is en bovendien het 'doodvonnis' betekent voor het zwijn.

zwijnenvoeren

De zomeravonden zijn vaak perfect geschikt om op de Veluwe wild te gaan spotten. Veel liefhebbers doen dat, stappen in de auto en rijden tijdens de schemering naar de plekken waar je kans maakt zwijnen te zien. Maar een deel van de toeristen probeert de wilde zwijnen naar zich toe te lokken met brood, brokjes of ander voer. "En daarmee teken je het doodvonnis van het dier", zegt Carla Versluys, die een publiekscampagne is gestart om mensen ervan bewust te maken wat ze aanrichten als ze wilde dieren gaan voeren.

A fed animal is a dead animal

Volgens ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Universiteit raken de dieren heel snel gewend aan het feit dat mensen ze vanuit auto's voeren. De dieren associëren het geluid van een rijdende auto met "hee, daar is eten te krijgen." Met als gevolg dat langs Veluwse wegen de wilde zwijnen naar het autoverkeer trekt, en dat kan weer gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. "Van de overheid moeten deze dieren worden afgeschoten", legt Hugh Jansman uit. "Ze vormen een te groot gevaar. A fed animal is a dead animal."

Onbewust

Carla Versluys is de campagne tegen het voeren van wilde zwijnen begonnen. Nadat ze een paar jaar geleden op de Veluwe is gaan wonen, verbaasde ze zich over de grote hoeveel wildtoeristen die in de avond de wegen bevolken, vaak stapvoets rijdend of stilstaan, en de zwijnen vaak bleken te lokken met voer.

"Ik ben dat toen eens gaan navragen bij boswachters en dat blijkt op verschillende plekken op de Veluwe te gebeuren", zegt Versluys. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust wat ze met het voeren voor schade aanrichten aan het dier. Daarom is zij de publiekscampange gestart, die inmiddels ondersteund wordt door organisatie 'Veluwe op 1', waarin verschillende natuurorganisaties, gemeenten en recreatieondernemers samenwerken.

In 2018 vertelde Laurens Jansma van Staatsbosbeheer aan Menno Bentveld al heel duidelijk waarom je de wild zwijnen in Kootwijk niet moet voeren. Kijk hier naar het fragment

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=so4_Yq6M43M&feature=youtu.be" start="false"}

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie