Binnenland
NOS

Enkelband als alternatief voor gevangenisstraf? 'Voorkomt recidive'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Enkelband als alternatief voor gevangenisstraf? 'Voorkomt recidive'

Wie een celstraf van maximaal zes maanden opgelegd krijgt, zou die straf buiten de gevangenis mét een enkelband moeten kunnen uitzitten. Dat bepleiten de Universiteit Maastricht en stichting Restorative Justice Nederland in een burgerinitiatief dat vandaag wordt overhandigd in Den Haag. Het NOS Radio 1 Journaal besprak dit met Jacques Claessen, bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent strafrecht aan de Universiteit Maastricht.

"Als we kijken naar de gewone gevangenisstraf dan zien we ook bij deze groep kortgestraften hoge recidive en hoge kosten van het zitten. Het is weinig betekenisvol en zinvol", stelt professor Jacques Claessen.

"Daar willen we graag een alternatief voor bieden, in ieder geval een mogelijkheid voor de rechter om iets anders te kiezen van die korte detentie."

'Geen vrijheidsbeneming, maar vrijheidsbeperking'

"Mensen met een enkelband en elektronische detentie kunnen hun woning behouden. Ze kunnen naar school of hun werk blijven gaan. Je voorkomt hiermee de negatieve effecten van de gewone gevangenisstraf", aldus Claessen.

"Voor een deel kun je doorgaan met je leven. We proberen die structuur van naar school en naar het werk gaan te behouden, maar op de andere tijden, op de leuke momenten zit je thuis. Het is geen vrijheidsbeneming, het is een vrijheidsbeperkende sanctie."

'Voorkomt criminaliteit en slachtoffers'

"Vrijheid is een heel hoog goed. Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is dat dat het thuis moeten zitten op vaste tijden niet echt een pretje is", zegt Claessen.

"Dus een elektronische detentie wordt wel degelijk als een straf ervaren. Tegelijkertijd zorgt het voor significant minder recidive, minder kosten en meer maatwerk. Dat betekent onder andere het voorkomen van meer criminaliteit en slachtoffers."

r1jn enkelband

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie