Binnenland
NOS

Brand door wietplantage slaat vaker over naar de buren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brand door wietplantage slaat vaker over naar de buren

Steeds vaker ontstaan wietbranden in woonhuizen, met gevaar voor de nietsvermoedende buren. De branden zijn vaak groot en slaan vaker over naar andere panden.

"Die wietbranden zijn vrij felle branden omdat er veel stroom en warmte aan te pas komt", zegt Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars.

"Op het moment dat het mis gaat, vluchten de bewoners ook vaak. Daardoor wordt de brand ook groter dan hij normaal gesproken zou zijn en slaat dan over naar de belendende percelen."

Eén op de vijftig branden in woningen en bedrijven in 2015 en 2016, werd veroorzaakt door een brand bij een wietplantage.

Het komt opvallend vaak voor dat de plantages gewoon in woonwijken zitten. "Je hebt het beeld van een golfplaten dak in een industriegebied. Maar in driekwart van de gevallen is het gewoon in een woonhuis. Er wonen andere mensen naast dus het is levensgevaarlijk."

Zeker 10 miljoen euro schade

Hoeveel schade de wietbranden precies veroorzaken, is moeilijk in te schatten, zegt De Boer. "Ik denk dat het richting de 10 miljoen loopt of meer. We weten in ieder geval dat het om 133 panden gaat. Dat is echt groot geld. De schade aan de belendende percelen wordt door de verzekeraar betaald. Uiteindelijk is dat premiegeld, wat door klanten wordt opgebracht."

Ster advertentie
Ster advertentie