Binnenland
NOS

Politie richt speciaal team op om geweld tussen jeugdbendes aan te pakken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie richt speciaal team op om geweld tussen jeugdbendes aan te pakken

In de regio Den Haag is een speciaal politieteam van 25 mensen opgericht om het geweld tussen rivaliserende jeugdbendes aan te pakken. Dat team opereert niet alleen, er wordt ook samengewerkt met hulpverleners en scholen. Michiel Zwinkels is hoofdofficier van justitie in de regio Den Haag en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Politie richt speciaal team op tegen jeugdbendes

Dader van vandaag is slachtoffer van morgen

Zwinkels vertelt over welke jeugdbendes het precies gaat. "We zien verschillende jeugdgroepen in de regio. Sommigen zijn overlastgevend maar er zijn er ook een paar die met elkaar de rivaliteit opzoeken. Maar er zitten er ook een paar tussen die met elkaar de rivaliteit opzoeken en echt het geweld met elkaar aangaan."

De jeugdbendes zoeken voornamelijk de confrontatie met elkaar op op de straat. Daarbij noemt Zwinkels drill-rap. "Drillrap wordt gebruikt om elkaar belachelijk te maken en territorium af te bakenen. Ze gaan de confrontatie met elkaar aan op straat. Dat lijdt tot steekpartijen en schietpartijen waarbij jongeren omkomen. Elke actie krijgt weer een reactie en dat baart ons zorgen. De dader van vandaag is het slachtoffer van morgen."

Niet alleen strafrecht inzetten

Zwinkels vertelt naast wapens met het team ook geld te vinden bij de bendes. 30-duizend euro aan cash om precies te zijn. "We hebben nog geen duidelijke herkomst van het geld. Dat geeft wel aan dat er misschien meer problematiek is dan elkaar op straat belagen. Maar nu focussen we ons op die geweldsspiraal."

Zwinkels vertelt niet alleen het strafrecht in te willen zetten om het probleem tegen te gaan. "Het gaat om hele jonge jongens die hun toekomst vergooien. Dat is ook de reden waarom we niet alleen het strafrecht inzetten. We leggen in deze aanpak nadrukkelijk de verbinding met jeugdzorg, scholen. We moeten hier met andere partners mee aan de slag. Wat we proberen is bijvoorbeeld met de ouders in gesprek gaan. Sommigen ouders hebben geen idee wat hun kinderen op straat doen, anderen weten niet wat ze moeten doen. Ook zijn er jongeren die uit de bende willen stappen maar niet durven of niet weten hoe. Daarom willen de met andere partijen samenwerken om de juiste interventies te doen", eindigt Zwinkels.

item geweld

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie