Binnenland
BNNVARA

Late boerenzwaluw is de mooiste natuurwaarneming van 2021

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Late boerenzwaluw is de mooiste natuurwaarneming van 2021

Met een beschrijving van een late boerenzwaluw heeft Bas Bijl de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA programma Vroege Vogels. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn, dat al 20 jaar een vaste rubriek is in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Bas Bijl uit het Zuid-Hollandse Nieuwkoop meldt: "We reden in de buurt van Nieuwkoop en toen naderden we een dijkweggetje. Werkelijk heel bijzonder, we zien daar een boerenzwaluw vliegen op 5 december. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Zo laat in het jaar een boerenzwaluw. Ik ben al ruim 50 jaar vogelaar, heb al honderdduizenden zwaluwen gezien, dit was zo bijzonder. Het was een Sinterklaascadeautje."

Een bijzondere waarneming

De Frater Willibrordus Prijs jury over de winnaar: "Het is duidelijk dat Bas Bijl zelf enorm overdonderd is door de bijzondere waarneming. Hij begint nog formeel en daarna vergeet hij dat hij op de radio komt en lijkt hij niet alleen de luisteraar, maar ook zichzelf nog eens te moeten overtuigen. En wie tegen zichzelf praat doet dat informeel. 'Honderdduzenden' had hij er toch al gezien. Het verhaal is mooi rond, een zwaluwcadeau van Sinterklaas. En fenologisch interessant zo'n extreem late boerenzwaluw."

Bas Bijl wint Frater Willibrordus Prijs 2021

Video niet beschikbaar

De Frater Willibrordus Prijs

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het is een aquarel van een boerenzwaluw, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet, coördinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury ruim 4.000 meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2020 en 20 februari 2021.

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. Vanaf het begin van de Fenolijn (telefoonnummer 035-6711338), in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest en deelnemer aan De Natuurkalender. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde.

Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar. In september 2019 overleed Frater Willibrordus. De uitreiking van de Frater Willibrordus Prijs is net na zijn geboortedag, op 20 februari.

fenolijn winnaar

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie